Ford Focus RS 2017 - Veled van az erő

by Buday Dénes

A vadonatúj Ford Focus RS most először készül összkerékhajtással, ami elképesztő kanyarsebességgel, páratlan irányíthatósággal ruházza fel az amúgy borzongató teljesítményű autót. A vezetés tiszta örömét adja, sőt, többféle választható hajtási üzemmódokat – többek közt az iparág első Drift Üzemmódját –, valamint startvezérlést is kínál. Különleges tervezésű, 350 lóerős, 2,3 literes új EcoBoost motorjával 4,7 másodperc alatt gyorsul nulláról százra, végsebessége pedig 266 km/óra - minden idők leggyorsabb Ford RS modelljének. 

Négykerékhajtás

Ezek valóban remek adatok, de nem lennének hasznosíthatóak, ha nem építették volna be a dinamikus szabályozással kiegészített összkerékhajtást, amely egy egészen új szintre emeli az autó irányíthatóságát és a vezetés élményét, kiemelkedő tapadással és útfogással párosítva. A rendszer a vonóerő 70 százalékát a hátsó tengelyre is irányíthatja, de rendkívüli esetben a forgatónyomaték 100 százaléka is hajthatja az egyik kereket, emellett pedig a rendszer alig 0,06 másodperc alatt képes átirányítani a vonóerőt a másik oldali kerékre. Irányíthatósága rossz minőségű úton nem egyszerű, hanem kemény munkát igényel, ez többek között a 235/35-ös gumik rovására írható, de a túl direkt kormányzás is sokat ad hozzá. Futóműve szintén kemény, érezni rajta, hogy már az alapbeállítást is versenylégkörben hangolták, mégsincs pattogás, a tapadás állandó és zabálja az íveket. Van még azonban egy kis apróság a kényelem ellen, az index kar végén található gombocskával tovább keményíthető a lengéscsillapító, „magyarul” mintha rollereznénk, annyira lesz kellemes a komfortja. Ám ez mind jó, ennek így kell lennie, ez az RS Focus lényege, keményen hatni minden érzékszervünkre.


Erőforrás, váltó

Az Focus RS 2,3 literes erőforrása alapjaiban megegyezik a Mustang alumíniumból készült, négyhengeres blokkjával. Csakhogy a mérnökök jelentősen áttervezték, így az RS-be beépített változat teljesítménye 10 százalékkal gyarapodva 350 lóerőre nőtt. A nagyobb teljesítmény érdekében egy kis tehetetlenségű, kettős megfúvású turbótöltőt alkalmaztak nagyobb kompresszorral, ami nagyobb légáramlást biztosít, emellett még egy nagyobb méretű közteslevegő-hűtőt építettek be, maximalizálva ezzel a töltési sűrűséget. A motor tökéletes hangolásának köszönhetően a 440 Nm-es nyomatékcsúcs 2000 és 4500 /perc fordulatszám között áll rendelkezésre, de az erőforrás már alapjáratról remekül reagál a gázparancsra, közepes fordulatszám-tartományban pedig komoly vonóerőt biztosít, és könnyedén pörög fel a 7000/perces maximális fordulatszámig. És itt ezen a fordulaton már lelkesítőek a hanghatások is, mivel az RS a teljesítményéhez méltó kipufogó-rendszert kapott. Már hidegen indítva is képes a nyugalom megzavarására, de ahogy emelkedik a fordulat, úgy mély morgással, dörrenésekkel és ropogással tarkított kipufogóhangot komponálódnak. Talán ez az egyetlen „pozitív” gyenge pontja az autónak, hiszen a hangok miatt folyamatosan keressük a kihívásokat vele. Csak egy példát említenék, ha kettes fokozatban majd 7000-ig huzatjuk a motort, majd kapcsoljuk a hármas fokozatot, pontosan ötöt durrog a kipufogó, jó mélyen, ami azonnali mosolyt és elégedettséget csal arcunkra. Akkor már persze 110-130km/h sebességről beszélünk. Természetesen a hatfokozatú manuális sebességváltó rövid úton és pontosan kapcsolható. A rajtvonalnál szükséges teljesítményt a startvezérlés biztosítja, amely akár téli körülmények közt is a lehető legnagyobb gyorsulásra optimalizálva az autó futóművét és hajtásláncát. Ezzel a lehetőséggel 4,7 másodperc alatt katapultál százas tempóra. De ha nem csak a gyorsulásokat szeretnénk élvezni, akkor négyféle üzemmód közül választhatunk, minden beállítás egyedi módon hangolja át az összkerékhajtást, a lengéscsillapítót, valamint a kormánymű és gázpedál reakcióit, illetve a kipufogó hangzását. A Normal, Sport és Track üzemmódok mellett egy különleges Drift üzemmód is rendelkezésére áll, amely engedélyezi, hogy az autó kontrolláltan túlkormányzottá válhasson. Fogyasztás? Nagyszerű kérdés. Téli használat mellett, sokszor padlóig rúgott pedállal 13,8 literes átlagot számoltunk 100 kilométerre, nyugodt vezetés mellett viszont 10 liter alatti értékkel számolhatunk.

fordfocusrs05

Fékek

Annak érdekében, hogy a kemény versenytempó mellett is megbízhatóan lassítson, az RS 350 mm-es hűtött első féktárcsákat kapott. Amit kis tömegű, alumínium Brembo négydugattyús monoblock féknyergek markolnak és a színéhez passzolva különleges “RS kék” színben pompáznak.

fordfocusrs13

Külső

Külsőre tagadhatatlanul igazi Focus, de a módosításoknak köszönhetően az RS dizájnja egyszerűen lenyűgöző. A tervezők profi módon vegyítetek mindent, ami fontos, hogy a karosszéria kialakítása során olyan gyakorlati szempontok érvényesüljenek, mint az autóra ható leszorító erők vagy éppen a hajtáslánc és a fékek hűtési igényi, vagyis mutatós és tökéletesen célszerű. A leglátványosabb része az RS-nek az az orr része, amelyet a nagyméretű, trapéz alakú felső hűtőrács ural, alatta pedig mélyre húzott első légterelő látható, és a hatalmas légbeömlő, hogy a motor minél több hűtőlevegőt kapjon. A hátsó rész látványát inkább a feltűnően nagy diffúzor uralja középen elhelyezett ködzárófénnyel, amelyet a két hatalmas kipufogó fog közre. A hátsó tetőszárnyat, amit a karosszéria színére fényeztek, diszkrét dombornyomású RS emblémával díszítették.

fordfocusrs26

Belső

Az RS izomautó-jellege az utastér karakterét is meghatározza, jó példa erre az opcionális Recaro sportülések látványa. Tökéletes az oldaltartásuk még vad kanyarokban is, de magasságuk sajnos nem állítható, ennek ellenére kényelmesen ülünk az autóban. A kabinban a Focus kezelőszerveit találjuk, nagy felbontású, 8 colos, színes érintőképernyővel és tolatókamerával is kiegészítve. A szintén opcióként rendelhető 10 hangszórós Sony hangrendszert viszont nem volt lehetőségünk kipróbálni, mivel az erőforrás által generált hangok jobban lekötöttek minket. A lapos alsó karimájú sport-kormánykereket sima tapintású bőr borítja, és a kabin különleges hangulatát alumínium pedálsor és különleges mintázatú műszerek varázsolják még karakteresebbé. A középkonzol fölötti külön műszeregységről olvashatók le a turbónyomás, az olajhőmérséklet és az olajnyomás adatai. Az ülések, a kormánykerék, a szőnyegek és az utastéri kárpitok öltései kék RS-színárnyalatban pompáznak, akárcsak a váltókar színes grafikája, és RS-embléma virít az üléseken, a kormánykeréken és a küszöbdíszléceken.

fordfocusrs15

Vége

Az RS komoly gép, nagyon komoly, igazi élmény-szerkezet. Nagy teljesítménye mindvégig uralható, köszönhetően a kifejlesztett technológiáknak és innovatív mérnöki megoldásoknak, és persze a briliáns összkerékhajtásnak, amely közúton és versenypályákon egyaránt tökéletesre emeli a vezetési élményét.
Ford anyagainkat az Autó-Nexus Kft támogatja:

auto nexus 1920x1280 focus banner

Pin It