BMW X3 xDrive20d M Sport 2017 - De mi történt az indexkarral?!

by Mészáros Gergely

Annyi mindent kellene mondanom az új X3-asról, de folyton csak az az egy kérdés zakatol az agyamban: mégis, mi a fene történt a BMW indexkarával?!

Nem tudom, más országokban hogy van ez, de Magyarországon a BMW-k, illetve a sofőrjeik örökös tréfák és támadások célpontjai az indexelési szokásaik miatt (is). S ez aligha fog megváltozni addig, amíg a kék-fehér overállba bújt fejlesztőcsapat fel nem találja a gondolatvezérelt, vagy még inkább a gondolatolvasó indexkart, mely a vezető helyett automatikusan jelzi a kanyarodási szándékot. Bár lehet, hogy hazánkban az sem segítene... hiszen a legtöbbnek eszébe sem jut indexelni.
Mindenesetre a BMW-s tervezőcsapat folyamatosan azon dolgozik, hogy megpróbálja a pilóták életét, így például az indexelést is egyszerűbbé varázsolni. Még a 2000-es években vezették be azt az apró innovációt, hogy az indexkarnak nincs kétoldali, fix végállása, hanem a nyomáserősségtől függően hármat vagy sokat villan a sárga lámpa. Az elején persze szokni kellett, volt, akinek sikerült, mások örökre megutálták, úgy, hogy aztán sose használják, most viszont a BMW visszatért a régi, hagyományos megoldáshoz. A miértre nem tudom a pontos választ, csupán sejtem, hogy a modern vezetőtámogató asszisztens, a Driving Assistant Plus csomag részeként kínált sávváltó segéd (Lane Change Assistant) bevezetése és annak működése lehet az ok.
Indexszel ennyit még sosem foglalkoztam, úgyhogy ideje váltani, következhetne mondjuk a fentebb említett Driving Assistant Plus csomag, de ez az extra pont hiányzott a tesztautónkból. Volt helyette háromküllős, multifunkciós és már-már túl vaskos M bőrkormány - fűthető karimával -, kék kontrasztvarrással díszített, Vernasca bőrkárpitozású sportülés elöl, automatikus klímaberendezés és fényre elsötétedő belső visszapillantó tükör, kormány mögötti váltófül, meg hangulatvilágítás, majdnem mind alapáron. M-Sport modell esetén széria a változó áttételű sport kormánymű (Servotronic), az agilitást növelő Performance Control, az M sportfutómű, az M aerodinamikai csomag is, illetve feltétlenül meg kell említeni a ConnectedDrive szolgáltatásokat, melyek megteremtik az alapját annak, hogy a BMW ConnectedDrive funkciók alkalmazhatóak legyenek a járműben az utazás alatt. 14.250.000 forintos alapárú tesztautónkat azonban a kormánykerék-fűtés, a BMW Display kulcs, a panoráma üvegtető, a vezeték nélküli mobiltelefon töltési lehetőség, a Professional navigációs rendszer, a multifunkciós műszerfali kijelző, a Business Class és az Innovációs csomag (Driving Assistant és BMW Head-up kijelző), valamint az akusztikus üvegezést, komfortbejutást tartalmazó First Class Upgrade díja sodorja át a 21 millió forint feletti luxusautó kategóriába.

Amilyen unalmas így leírni és átböngészni az opciós listát, annyira hasznosak az egyes tételei a hétköznapok során. A távfény-asszisztenssel párosított LED-es adaptív fényszórók tudásán már az 5-ös limuzin kapcsán is lelkendeztem, bevilágít a kanyarokba, kitakarja az előttünk haladókat, s a szembejövőket sem vakítja. Hasonlóan ügyes a Driving Assistant csomag, mely a vezetés közben elkövetett figyelmetlenségeinket korrigálja – rezgő kormánnyal, enyhe vagy teljes fékezéssel, netán fényjelzésekkel. Eközben a Head-Up Display már-már feleslegessé teszi a műszerfalat: nemcsak a sebességet, hanem a korlátozó táblákat, a navigációs adatokat, továbbá a telefon hívás- és lejátszási listáit is elénk vetíti. Nyilván nem szükséges külön elmagyarázni a változó áttételű sportkormány előnyeit, s a háromféle üzemmódot kínáló Dinamikus lengéscsillapító ellenőrzéssel (DDC) sem most találkoztunk először. Ezúttal a takarékos Eco Pro és a normál Comfort beállítás mellett két további, a sportosabb vezetési stílust támogató – Sport és Sport+ - állás választható. Ezeket kapcsolva automatikusan feszesebbé válik a csillapítás, ami az M Sport futóművel és a Performance Controllal kiegészítve határozottan sportos menettulajdonságokat eredményez.
bmwx320s2017dzA PC egyébként a motor teljesítményének módosításával és célzott fékezéssel avatkozik be a maximális tapadás érdekében úgy, hogy kanyarban nagyobb hajtási nyomatékot küld a külső kerekekre, mint a belsőkre. A 2 literes dízelmotor is jó erőben van, a nyolcfokozatú, észrevétlenül dolgozó automata váltóval és az xDrive összkerékhajtással együttműködve ráadásul állandóan magabiztosan csörtet előre. Minden úgy megy, mint a karikacsapás, gázadásra késlekedés nélküli gyorsulás, a fékpedál lenyomására erőteljes lassulás a válasz, nehéz belekötni bármibe. A 8 másodperces gyári gyorsulási adat és a 213 km/h-s végsebesség is azt garantálja, hogy nem késünk el sehonnan. Érdekes, hogy a téli abroncsok, illetve az M Sport futómű ellenére sem rázós az utazás az X3-assal, kellemetlen imbolygásnak, bizonytalanságnak azonban nyoma sincs a kanyarokban.
bmwx320s2017uMégis meg kell jegyeznem, hogy az X3-as (nyilvánvalóan) nem sportkocsi, sokkal inkább egy komfortos, elsőrangú családi autó, amivel dolgozni, kirándulni és nyaralni járunk, nem pedig a versenypályára, mért köröket róni. A 190 lóerőt és 400 Nm nyomatékot mozgósító 2.0 literes erőforrás hangját például akusztikus üvegezés tartja távol az utastértől, így csak hidegen hallunk belőle egy keveset, valahonnan messze, a távolból. Nem is baj, kinek hiányzik a dízelek kerregése, helyette élvezzük az utazást, a magas üléspozícióból adódó jó kilátást, valamint a hifiből áradó muzsikát. Felárért Harman/Kardon hangsugárzó-rendszer is rendelhető. Ahogy az 5-ös limuzinnal, úgy ezzel sem drifteltünk, a magas építésű szabadidő-autó karakteréhez nem illenek efféle mutatványok, gondoljunk csak bele, milyen lenne, ha az anyukák csikorgó gumikkal, pörgő kerekekkel állnának be az ovi/iskola elé.
bmwx320s2017belso03Garantáltan enélkül is lesznek irigyeink, a határozott fellépésű, alpesi fehér színű SUV-ról ugyanis lerí, hogy drága és elegáns, azaz tipikusan BMW-s. Pláne, hogy az M aerodinamikai csomag kiegészítői némiképp agresszívvá varázsolják az orrát, meg egyébként is, egy 4,7 méter hosszú, 1,67 méter magas jármű ritkán marad láthatatlan, különösképp BMW-emblémával. A nagy test és a hosszú – 2864 milliméteres – tengelytáv természetesen jótékony hatással van az utazási komfortra, a helykínálat első osztályú, feltéve, hogy négyen indulunk valahová. A tesztautóban még a hátsó üléstámlák szöge is állítható volt (opció). A kellemes atmoszférához a minőségi berendezés és kivitel is hozzájárul, többek között a különböző üzemmódokhoz alkalmazkodó műszerfal látványa, a hangulatvilágítás vagy a számtalan fémbetétbe vájt X3-as felirat. Emellett a praktikum is rendben van, a szórakoztató és infotainment központ érintőképernyővel és gombokkal egyaránt vezérelhető, számtalan rekesz, mélyedés pohártartó várja a holminkat, az okostelefonok akár vezetés nélkül is tölthetők, az ülés- és kormányfűtés hidegben automatikusan bekapcsol, a csomagtartó kapacitása pedig 550-től 1600 literig terjed.
bmwx320s2017sBiztosan van olyan, amit még el akartam mesélni és kimaradt, de a lényeg remélhetőleg átment. Vagyis az X3-as modern, kényelmes és jellegzetesen BMW-s SUV, és még indexelni is tud. Földúton vagy erdőben azért nem muszáj, mert ronthatják vele a márka imázsát, ahogy én tettem a teszt során. Viszlát!

Pin It