Jeep Renegade 2.0 MJet II Trailhawk - Kaland egy héten át

by Mészáros Gergely

A látszat ellenére nem lettem a Juventus FC magyarországi játékos-megfigyelője. Még csak az kéne, hogy hazai meccsekre kelljen járnom, nem vagyok én mazochista! Meg aztán, most tök őszintén, vagy halálra unnám magam – munka híján -, vagy agyvérzést kapnék a látványtól. S mivel egyik sem túl vonzó lehetőség számomra, ezért inkább továbbra is autókat tesztelek, ezúttal egy focimezbe öltözött, 2.0 literes dízelmotorral hajtott Jeep Renegade Trailhawkot. Azért hajrá, Juve!

Különösebb okunk nem volt arra, hogy elkérjük a Renegade-et. Hiszen közel sem új típus, sőt, lassan jön belőle az új nemzedék, ráadásul járt már nálunk korábban, igaz, akkor benzinmotorral és elsőkerék-hajtással bizonyított. Ugyanakkor úgy gondoltuk, hogy kevés nála rátermettebb gépet találhatunk arra, hogy leküzdjük a zord, téli Bakonyt. Úgyhogy nem teketóriáztunk sokat, hanem karácsony előtt bepattantunk egy 2.0 literes dízelmotorral hajtott, Trailhawk kivitel volánja mögé, s vártuk, hogy jöjjön a hó, a hideg, meg a többi téli finomság. Ebből csak a bejgli jött el és a halászlé, a rántott hús, meg a hal, aztán még a zserbó és a többi finomság; a rideg, vad télnek, az ablakokra jégvirágot rajzoló fagynak, gyerekeknek vidámságot hozó hóembereknek nyoma sem volt. S a Renegade?!
Zebracsíkos ugyan, de ez a Jeep Renegade mégsem Győzike legújabb autója. Ott virít a kocsi oldalán a bizonyíték is, a Juventus régi, büszke címere formájában. S hogy miért öltözött be az amerikai terepjáró az olasz focicsapat mezébe? Az ok egyszerű: a FIAT tulajdonban lévő, legendás márka a torinói csapat egyik fő szponzora. Ennél talán fontosabb tény, hogy a Trailhawk kivitelű Jeep Renegade nem az a fajta, szokásos városi crossover, mely megijed a saját árnyékától, illetve az első földúttól vagy homokbuckától, majd fülét-farkát behúzva visszafordul és elmenekül a betondzsungel biztonságos falai közé. Az A-oszlop tövében, mindkét oldalon van ugyanis egy-egy apró, ám annál lényegesebb – Trail Rated - embléma, azt jelezve a külső szemlélőknek, hogy a Renegade a legkeményebb terepviszonyok között is simán elboldogul, sőt kiemelkedő teljesítményt nyújt. Persze, nem a jelvények miatt tudja ezt az autó, hanem a kompakt külső alatt rejtőző, kőkemény és kifejezetten terepjáráshoz fejlesztett technikának köszönhetően.

Különben ez meg is látszik rajta, mert a legkisebb Jeep ránézésre olyan, mint egy vaddisznó: nem a legszebb állat, de (tudjuk róla, hogy) mindenen átgázol. A Renegade elég stílusosan teszi ezt, a formatervezők a jellegzetes, jeepes designelemeket megbolondították némi fiatalos, vagány beütéssel, így például a meghatározó hetes osztású hűtőrácsot kör alakú fényszórók veszik körbe, szúrós tekintetet biztosítva a szabadidő-autó számára. A Trailhawk verzió emellett agresszívabb lökhárítókat is kapott az alapverziónál, de a Mopar-kiegészítőkkel szinte a karosszéria összes eleme személyre szabható. A zebracsíkok helyett választható az amerikai hadsereg csillagmintája az ajtókra, rendelhető fekete matrica a gépházra, fényezett vagy sötét sínek a tetőre, a legmenőbb extra viszont egyértelműen a kivehető panelekkel rendelkező My Sky napfénytető, mely a nyitott Wranglerhez hasonló szabadságélménnyel örvendezteti meg a tulaját. Nekünk ebből pont nem jutott, ám tél lévén nem is bántuk annyira. Szóval, így vagy úgy, kiegészítőkkel vagy azok nélkül, a Renegade igazi egyéniség és nem utolsósorban „echte” Jeep.
jeeprenegade20mjettrailhawk33Ami azonban nem feltétlenül szembetűnő – ellentétben a tudásával -, és emiatt elsőre teljesen megdöbbentő hatású, az az utastér nagysága. Hiszen a Renegade mindössze 4250 milliméter hosszú, vagyis a külső méretei alapján a kompakt SUV-ok ligájában szerepel, amiről a lakberendezők alighanem megfeledkeztek vagy eleve nem is tudtak. Egyébként sokat köszönhetnek a kasztnit megálmodó designereknek is, mivel a magas építésmód, a meredek szélvédő és a függőleges, sík oldalsó felületek nagyban hozzájárulnak a remek térérzethez. Hogy konkrét, számszerű adatokkal is szolgáljunk, az amerikai SUV tengelytávja 2570 milliméter, csomagtartója (alapra) 351 literes, a hasmagassága pedig 21 centiméter. A fej-, váll- és lábteret nem mértük meg ugyan, de higgyék el, a Renegade-ben négyen gond nélkül elférnek, sőt... könnyű a beszállás, komfortosak és nagyok az ülések, jó a helykínálat, még jobb a térérzet. Igazi amerikai, mondhatnánk, de ez amúgy nem igaz. Mert a Renegade Olaszországban készül, a FIAT 500X-szel egy gyártósoron.
jeeprenegade20mjettrailhawk32A design és a felszereltség ettől még tipikusan „jeepes” (és amerikai). A fordulatszámmérőt összesározták, az anyós masszív fogantyúba kapaszkodhat, a szélvédőn pedig megjelenik az eredeti Jeep sziluettje. A jó fogású, tág határok között állítható volán meg úgy tele van gombokkal, hogy még a hátoldalán is akadt: onnan vezérelhető a rádió, illetve a Beats hi-fi, egyik oldalán a hangerő állítható, a másikon a számokat vagy az adókat léptethetjük. Az érintőképernyős Uconnect infotainment rendszer menüjét is úgy szerkesztették meg, hogy az „egybites” texasiaknak se jelenthessen gondot a kezelése. Eközben tudását jól mutatja, hogy akár az autó aktuális off-road jellemzőit is megjeleníti, úgy, mint az állás- és borulási szöget, vagy a magasságot. A motor is gombbal indul, a váltó természetesen automata, a piros Trailhawk felirattal díszített, bőrkárpitozású ülések fűthetőek, és a szivargyújtó mellől nem hiányzik az USB-csatlakozási lehetőség sem. Emellett minden apróságnak megvan a maga helye az kabinban, egyedül talán pisztoly- és lasszótartóra nem gondoltak a tervezők.
jeeprenegade20mjettrailhawk20aA Renegade legkeményebb, azaz Trailhawk változata egyetlen erőforrással áll a rendelkezésünkre: az olasz származású 2.0 literes MultiJet II egység formájában, 170 lóerős maximális teljesítménnyel és 350 Nm-nyi csúcsnyomatékkal, valamint kilencfokozatú automata váltóval és Active Drive LOW összkerék-hajtással párosítva. Nem rossz konfiguráció, még akkor sem, ha hidegen, közvetlenül elindulás után kicsit még darabos az autó. Mintha egy rusztikus, régi Jeepet vezetnénk: behallatszik az erőforrás nyers kerregése, „lassan” gondolkodik a váltó... Néhány perc múlva azonban – az üzem-meleg hőmérsékletet elérve – összeáll a rendszer, a modern dízelmotor elcsendesedik, a váltások egyre simábbá válnak, majd észrevétlenek lesznek, a kormányzás finom, ahogy az egy mai autótól elvárható. A magas vezetői pozícióból, a vízszintes gépháztetőt és szögletes oldalfalakat folyamatosan szem előtt „tartva”, városban és terepen is könnyű irányítani a Renegade-et, csupán a vaskos C-oszlopokkal keretezett hátsó ablak szűkebb a vártnál. Még szerencse, hogy van Gábriel... tolatóradar és -kamera, illetve hátsó keresztirányú forgalomfigyelő.
jeeprenegade20mjettrailhawk01Országúton a 170 lóerő és a - már 1750-es fordulaton rendelkezésre álló - 350 Nm-es nyomatékcsúcs bőven elegendő a lendületes autózáshoz, a Renegade olyan könnyen indul meg a legkisebb gázadásra is, mintha nem is másfél tonnát nyomna a mérlegen, vagy nem lenne légellenállása. Ráadásul – amellett, hogy 8,9 másodperc alatt gyorsul 0-ról 100 km/h-ra, s 190 km/h a végsebessége – még kifejezetten takarékos is a turbódízel erőmű, a decemberi teszt során – vegyes körülmények között – hat liter alá tudtuk szorítani az átlagfogyasztását. Igaz, nem versenyautó módjára használtuk.
jeeprenegade20mjettrailhawk12Azt nem mertem írni, hogy „téli teszt során”, mivel havat nem látott a Renegade, s igazán még csak hideg sem volt. Úgyhogy a terepjáró képességei - részben emiatt, részben az elkerített erdők és lezárt erdei magánutak miatt – kihasználatlanok maradtak, pedig a Jeep aztán igazán tud. Többek között 20.1:1 kúszóáttétellel és felezővel rendelkezik, gázlómélysége 480 milliméter, rámpaindexe 914,4 centiméter, első terepszöge 30, a hátsó 34 fok. Van benne még lejtmenetvezérlő és ötállású Selec-Terrain kapcsoló, vagyis csak annyi lett volna a dolgunk, hogy egy kapcsoló segítségével kiválasztjuk, hogy milyen terepen, melyik üzemmódban szeretnénk vezetni a Renegade-et. Minden mást elintéz a jól bevált technika...
jeeprenegade20mjettrailhawk17Habár terepezés nélkül közel sem lehetett teljes az élmény, a Renegade anélkül is bizonyította, hogy ízig-vérig Jeep. Megingathatatlanul magabiztos egyéniség, egyúttal kellemes útitárs, mely az olasz gének ellenére nagy adag amerikai életérzést ad. A Trailhawk verzió (2 literes, 170 lóerős dízelmotorral és Active Drive Low összkerék-hajtássa) 9.827.000 forinttól megvásárolható. Plusz az extrák, amivel a tesztautó ára elérte a 11.572.000 forintot.

Pin It