Volkswagen T-Roc Style 1.5 TSI ACT - Játék a színekkel

by Mészáros Gergely

Naná, hogy szürke a tesztautó! Indium-szürke metál. Pedig Frankfurtban, a premier során láttam belőle pirosat, kéket (fehér tetővel) és sárgát; Dr. Angela Merkelnek narancsmetálban mutatták be ugyanitt, a reklámban meg egy fehér „veszi fel a harcot” a kis bátor fekete kossal. Erre, mire ideér Balatonfüredre, és átvesszük a T-Roc kulcsait, egyszerűen beszürkül. Nem is értem...

Jó, a szürke is egy szín, ahogy a fekete-fehér tévé is színes. Azt is felfogom, hogy a Volkswagen-vásárlók egy részének igencsak konzervatív az ízlése, s számukra – valószínűleg - csupán a sötét különböző árnyalatai elfogadhatóak az autóvásárlásnál. Ugyanakkor a T-Roc-ot sokféle jelzővel lehet illetni, ám a konzervativizmus pont nem állja meg a helyét az esetében. A városi szabadidő-autó egyértelműen a wolfsburgi márka legvagányabb modellje, többek között számtalan modern és fiatalos fényezéssel és színkombinációval, valamint magabiztos egyéniséggel. Hiszen még a Volkswagen is úgy „hirdeti” az újdonságát, hogy kitűnik a tömegből és mély benyomást kelt... (amire egy szürke vagy fekete Polónak, Golfnak, netán Passatnak esélye sincs).
Úgyhogy tekintsünk el a tesztautó szürkeségétől, ne hagyjuk, hogy elterelje a figyelmünket a többi – ennél sokkal érdekesebb – részletéről, tulajdonságáról! Így a szembetűnően karakteres formájáról! Félreértés ne essék, természetesen a T-Roc is jól beazonosíthatóan Volkswagen. Mindene megvan ahhoz, hogy jó wolfsburgi legyen, az összes olyan stíluselemet – első-hátsó fényszóró, vízszintes tagolású hűtőmaszk, letisztult oldalfelület – elsütötték rajta, ami a német konszern termékeiről nem hiányozhat. Mégis, valahogy más, mint a testvérei: nem annyira komoly, mint egy Golf, nem olyan szigorú, mint egy Passat, kicsit bolondabb, kicsit több, s mindenképpen jóval egyedibb azoknál. Hogy kidagadnak például a sárvédői, se a Tiguannak, se a Touaregnek nincsenek ilyen izmai. Aztán a finoman lejtő tetőívet és a vaskos C—oszlopot feldobták egy krómozott díszléccel, a gépházat pedig szokatlanul sok részre „tagolták”. Egyébként is több az él a karosszérián, elöl és hátul egyaránt, melyek - a lökhárítóba vágott, kiegészítő fényeket is „rejtő”, plusz légbeömlőkkel együtt - igencsak markáns megjelenést biztosítanak a T-Roc számára. S ehhez jönnek a vidám, fiatalos színek, az (akár) eltérő fényezésű tető...

De nemcsak a design terén mutat nekünk újat a Volkswagen kompakt crossovere: most először volt szerencsénk az új fejlesztésű 1.5 TSI benzinmotorhoz is, méghozzá rögtön az erősebb, 150 lóerős változatához. Nem akármilyen elvárásokat támasztottunk vele szemben, mivel az általa nyugdíjba küldött 1.4 literes TSI erőforrás még ma is kifejezetten kulturáltnak és jó kondícióban lévőnek számított. Ráadásul az EA211 TSI evo motorcsaládba tartozó, korszerű egység számos műszaki csemegét tartogat: a Miller ciklus szerint, igen magas, 12,5:1 sűrítési aránnyal működő aggregát többek között változó geometriájú turbófeltöltőt és részleges hengerlekapcsolás technikát is kapott, a közvetlen benzinbefecskendezési nyomása pedig elérheti a 350 bart.
volkswagentroc15tsi07aMár most elárulhatom, hogy nem csalódtunk benne. Noha a T-Rocban alig volt kilométer, legalább olyan finoman dolgozott, mint a közkedvelt elődje. Kifejezetten csendesen tette a dolgát, gyorsításokkor is csak visszafogottan morgott, és már 1750-es fordulatszámtól simán terhelhettük. Vagyis a hatfokozatú váltóval nem okozott gondot beosztani az erejét: békés utazások során 2000-nél nyugodtan felkapcsolhattunk, pörgetve viszont szépen nőtt az ereje, és könnyen hozzáigazodott a dinamikusabb vezetési stílushoz. Éljen a turbó! Nem probléma vele az előzés sem, bírta a „strapát”, a megengedett legmagasabb autópálya-tempónál sem fogyott ki belőle a szufla, a gyári végsebessége 205 km/h. (Hasonlóan lényegtelen adat, hogy 8,4 másodperc alatt gyorsul 0-ról 100 km/h-ra.) Azért az feltétlenül elismerésre méltó, hogy nagy sebességnél is halk maradt, inkább a szél és gumizaj erősödött fel kissé – a méretes kerekeknek és füleknek (visszapillantó tükröknek) hála. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a motor orgánuma mélyebb, morgósabb, mint az 1.4 TSI-é, azonban ez néhány ezer kilométer után változhat.
volkswagentroc15tsi05Részterhelésnél aztán, amikor tartottuk a sebességet, tempomattal vagy anélkül, esetleg fékeztünk, lassítottunk, az ACT, azaz a részleges hengerlekapcsolási technológia önműködően zárta a 2-es és a 3-as henger szívó- és kipufogószelepeit, nagyban hozzájárulva a gazdaságos üzemhez. A folyamat szinte mindenkor észrevétlen maradt, azért csak „szinte”, mert a műszerfalon ilyenkor felvillant a visszajelző lámpa, majd gázadásnál, gyorsításnál elaludt. Ennek ellenére mi a közelében nem voltunk az ígért gyári 5,4-5,3 literes átlagfogyasztásnak. Télen, tavaszi hőmérsékleti és útviszonyok mellett, majdnem null-kilométeres autóval 6,0 literes átlagot mértünk. Ami egyáltalán nem rossz!
volkswagentroc15tsi32Ahogy az utazási komfort sem! A rugózás ugyan feszes, éreztük vele az úthibákat, leginkább a keresztbordákat, mégsem kényelmetlen. Eközben jó utakon olyan fölényes magabiztossággal mozgott, hogy szinte elfelejtettük, hogy crossoverben ülünk. Persze, a magas üléspozíciónak megvannak az előnyei, emellett hihetetlen masszívnak tűnt az autó. A finom kormánnyal és pedálokkal öröm volt irányítani a gépet, s szükség szerint a vezetőtámogató rendszerek is kivették a részüket a munkából. Így például a Lane Assist sávtartó rendszer, a távolságtartó automatika, a helymenet asszisztens, a fáradtságérzékelő vagy az elektromos rögzítőfék „Auto-hold” funkciója. Szerencsére a többi biztonsági berendezésre – gyalogosfelismerőre, légzsákrendszerre, proaktív utasvédelemre nem volt szükség, habár mindez a Style felszereltségű T-Rocban széria.
volkswagentroc15tsi26Biztonságos és tágas a Volkswagen szabadidő-autójának belseje, melynek alapja, hogy a 4234 milliméteres hossz, 1819 milliméteres szélesség és 1573 milliméteres magasság mellé 2590 milliméteres tengelytáv társul. Nagyok és komfortosak az első ülések, hátul szintén elegendő a fej- és a lábtér két felnőttnek, végül egy 445 literes raktérrel ér véget a T-Roc. Pontosabban egy magas peremmel, ami megakadályozza a csomagok kidőlését, de emelni, azt kell! Nyilván bővíthető is, plusz egy csomó rakodóhelyet rejt a kabin, a telefon mehet a középkonzol aljába, a tárca az ajtóba vagy a kartámasz alatti üregbe, a palack a pohártartóba, a kesztyű... Az alapfelszereltség egyúttal jellemzően volkswagenes, vagyis (sok) mindenért fizetni kell, de azért közel sem szegényes. A Style kivitelű T-Rocunkban alapáron jár az automatán elsötétedő belső tükör, ESP, elektronikus differenciálzár, esőérzékelő, klímaberendezés, ködfényszóró, elektromos külső tükör, multifunkciós volán, magasságban állítható komfort ülés, USB, parkolóradar, Bluetooth telefonelőkészítés és Start-Stop rendszer. A mi autónkba viszont nem jutott Active Info Display, ezért hibátlan elrendezésű, hagyományos műszerek segítségével elégítettük ki az információéhségünket, feláras volt a logikusan kezelhető, 20,3 colos érintőképernyő a Composition Media rádióval, a téli csomag, valamint a kétoldali Climatronic klíma. Azt sajnáltuk, hogy a design csomag kimaradt az utastérből, ahol - emiatt – ugyancsak a szürke szín uralkodott. S akadtak kemény műanyagok is szép számmal, igaz, az összeszerelési minőség példás.
volkswagentroc15tsi08Mivel szerencsére nem esett hó, nem hiányzott a 4Motion összkerékhajtás, terepre pedig... talán életében nem jut el a T-Roc. Ennek ellenére a sajtóanyag megemlékezik a terepes jellemzőkről is: a terepszög elöl 16,4, hátul 18,8 fok, a rámpaszög 12,8 fok, a szabad hasmagasság üresen 161 milliméter. Az alaposan kipróbált, másfél literes, 150 lóerős TSI motorral hajtott, Style felszereltségű T-Roc alapára 6.464.210 forint. De könyörgök! Válasszanak valami normális színt: villámpirosat, Energetic-narancs metált, Ravenna-kéket vagy kurkumasárga metált. Nekem tökmindegy, csak szürkét ne! Még akkor se, ha már tudjuk, hogy a fekete-fehér tévé is színes...

 

A Volkswagen-tesztjeinket a balatonfüredi Csermely és Társa Kft támogatja:

 csermelyvwtroc

Pin It