SEAT Ibiza 1.0 TSI Style 95 Le 2017 - Békából királyfi

by Mészáros Gergely

Majdnem, mint a mesében: a csúf spanyol városi kisautó egyszeriben a testvéreit is „elhomályosító”, fiatalosan vonzó divatcikké változott, amivel már bárki szívesen mutatkozik. Mystic Magenta metálfényezésével persze leginkább a női szíveket dobogtatja meg.

A Volkswagen az Volkswagen, amivel „nyilván” nem versenyezhet egy Škoda, különösen pedig nem egy SEAT, és ez – ha nem történik valami csoda - így marad egészen addig, amíg világ a világ. Kimondva vagy kimondatlanul, ez a VW-csoport stratégiája, ami mára már annyira bevette magát a köztudatba, hogy Németországban és más helyeken – köztük hazánkban is – ez a márkák általános pozícionálása és megítélése, talán csak a német „fölény” mértéke tér el országonként. Előfordul azonban, hogy jön egy-egy olyan típus, mint például az ötödik generációs Ibiza, - ami belül Volkswagen, kívül viszont több annál -, és megpróbálja a feje tetejére állítani a világot. Persze, a siker egyáltalán nem garantált.
A SEAT éveken keresztül labdába sem rúghatott a konszernen belül. Aligha tudatos döntés eredményeként alakult így, valószínűleg egyszerűen nem tudtak mit kezdeni vele, nem találták meg az igazi „helyét”. Pedig próbálkoztak mindenfélével, még éppen csak „lejárt” Audi-klónnal is, de semmi sem jött be igazán a vásárlóknak, mert mindegyikből hiányzott az egyediség, az önálló egyéniség. A hosszú-hosszú „ínséges” időnek a Leon 2012-es generációja vetett véget, érkezésével végre ismét felcsillant a remény. Azóta egyre jobb formában van a spanyol márka, sorban mutatja be a vonzó újdonságokat, köztük az új Ibizát, amit 1.0 literes, 95 lóerős, háromhengeres benzinmotorral és Style felszereltséggel teszteltünk.

Mindig panaszkodom, ha egy új autót szürke vagy valamilyen hasonlóan jellegtelen, sötét fényezéssel kapok. Nos, ezúttal egy szavam sem lehet, az új Ibiza ugyancsak különleges színnel érkezett a szerkesztőségünkbe, a Mystic Magenta fantázianevű árnyalat leginkább egy halvány púderre emlékeztet. Vagyis feltűnő, sikkes, illik a spanyol városi autóhoz, bár – való igaz –, nem kicsit nőies.
seatibiza10tsi2017csEttől függetlenül az Ibiza abszolút uniszex: az élekkel szabdalt, enyhén szögletes, ötajtós karosszéria kifejezetten fiatalos és temperamentumos; teljesen felesleges női vagy férfi autóként gondolni rá. Nyerő kiállásának egyik titka (lehet), hogy az Ibiza ötödik generációja már az új MQB A0 platformra épül, ezáltal megváltoztak az autó arányai, többek között szélesebb és alacsonyabb lett, miközben nőtt a tengelytávja. Ugyanakkor a designerek ügyesen összegyúrták a nagyobb testvérről ismerős, márkaspecifikus stíluselemeket a kasztni többi részével, az egész forma szerves egészet alkot, fércmunkának nyoma sincs. Ahogy a nappal is látványos, ámde opciólistás Full LED fényszóróknak sincs, a Style felszereltségbe ez sajnos nem fér bele, 281.940 forint a felára. Azért a hagyományos halogén fényszórók is erősen világítottak a sötétben. Szintén extra a sokküllős könnyűfém felni és a világításcsomag részeként kapható nappali LED-es menetfény és hátsó lámpa, melyek nélkül ugyanolyan jól működik az Ibiza, mint velük, viszont kétségtelenül jól állnak az autónak.
seatibiza2017lMíg kívülről igazi latin karakter, addig az utasterét németes rend és hangulat jellemzi, ami jó, de legalábbis nem baj. Jó, mert már a Volkswagen-konszern lakberendezőinek is szabadabban szárnyal a fantáziája, lehet kérni például a műszerfalon és az ajtókon végigfutó színes díszbetéteket, van hangulatfény némi pluszpénzért, és szépen integrált nyolccolos érintőképernyő. (A kivitel nyilván pénztárcafüggő, a tesztautóban sem volt ez utóbbi opció.) Meg azért is jó, mivel a legtöbb részlet, berendezés ismerős, könnyű megszokni a használatukat, ráadásul minden precízen, finoman végzi a feladatát. Ellenben akkor sem lepődnék meg túlzottan, ha Volkswagen vagy Škoda embléma tűnne fel a multifunkciós volánon, mindenhol egyen megoldásokat találunk. Az anyagok minősége is ennek, illetve a kategória elvárásainak felel meg: kemény és puhább műanyagok, valamint kellemes – színekkel is tarkított - szövetek váltogatják egymást. A kényelmi extrák száma pedig kizárólag a pénztárcánk vastagságától és az igényeinktől függ. Style szint esetén például széria a manuális klíma, a „Front assist” ütközésmegelőző rendszer, a ködfényszóró, a távirányítós központi zár, a magasságállítható vezetőülés, a Media System Color infotainment berendezés, a Bluetooth csatlakozási lehetőség, és a bőr bevonatú multifunkciós volán. (Többek között.) De lehet rendelni hozzá "Adaptív tempomatot", BEATS Audio hangrendszert, panoráma napfénytetőt, navigációt, s így tovább.
seatibiza10tsi2017rAmi a lényeg – az Ibiza szegmensében -, hogy az 1780 milliméter széles karosszéria és a 2564 milliméteres tengelytáv kifejezetten jó – elöl pazar, hátul több, mint kielégítő - helykínálatot biztosít. Két viszonylag nagydarab felnőtt válla sem ér össze, hacsak nem akarják azt direkt, elférnek a lábak az első és a második sorban egyaránt, s a fejeket sem kell jobbra vagy balra dönteni – kivétel akkor, ha valaki óriás. A magasságban állítható vezető- és anyósülés kifejezetten komfortos, az osztva dönthető hátsó sor azonban – jól bevett szokás szerint – „kétszemélyes”. A csomagtartó 355 literes, érdemes megjegyezni viszont, hogy Style felszereltség esetén csak szükségpótkerék jár.
seatibiza10tsi2017nyAz egyliteres, turbós háromhengeres benzinmotor sem okoz csalódást, sem menetdinamika, sem zajkomfort terén. Feltéve, ha valaki helyén tudja kezelni a dolgokat. Az Ibiza ugyanis elsősorban városi kiskocsi, nem érdemes megcibálni a Mustangok és Camarók bajuszát, ám a 95 lóerő a mindennapok során, városban és országúton, sőt autópályán is tökéletesen elegendő. Az ötfokozatú, könnyen kapcsolható és kézre álló váltóval szépen gyorsul, 2000-es fordulatszámtól megélénkül, 4000-től pedig a hangja is megerősödik, és bemutatja háromhengeres orgánumát. Különben csendes, majdhogynem némán dolgozik, jó vele az utazás, az autózás. Egyedül alapjáraton vibrál finoman. A kormány ideális erővel tekerhető, nemcsak a manőverezés könnyű, hanem kanyargós úton is pontosan irányítható az Ibiza. A futómű szintén jó kompromisszumot nyújt, amilyen magabiztosan abszolválja a szerpentineket, olyan kulturáltan vasalja ki az úthibákat. Még 16 colos kerekekkel is ideális Magyarországra. A fogyasztása újabb örömforrás, mivel az 5,2 literes átlag nem terheli meg túlzottan a zsebünket.
seatibiza10tsi2017eVásárláskor úgyis fizetnünk kell „rendesen”, a 3.481.620 forintos alapár ugyanis Style felszereltség és némi extra esetén 5.333.280 forintra módosul, amiért egy nagyon korrekt kivitelű, trendi kisautót kapunk. S talán a világot nem fordítja ki a sarkaiból, de a Polo mellé nyugodtan odaállhat.

Pin It