Škoda Octavia RS kombi - Sportos családapák előnyben

by Buday Dénes

Dögös kombi karosszéria, szép kék szín, króm helyett feketére fényezett elemek, 18 colos kerekek, takarékos, de erős dízelmotor – nálunk járt a megújult RS Octavia, ami persze családi autónak sem utolsó.

Bemutatkozása óta óriási sikernek örvend a Skoda egyik legrégebbi modellje, melynek immár a harmadik generációja rója az utakat. Az RS jelzés már az első generáció esetében is kellő dinamizmust, erőt jelentett, de akkor még a Rally Világbajnokságon való részvétel volt a fő szempont. Mára azonban átvette tőle a „stafétát” a Fabia, így az Octavia RS mindenféle nyomás nélkül tündökölhet a sportos családi autó szerepében. Érdekes, hogy míg - 2000-ben - az első RS ötajtósként, kizárólag kézi váltóval, benzines erőforrással és „alig” 180 lóerővel kecsegtetett, addig a 2018-as tesztautónk dízelmotorral, 184 paripával, 6 fokozatú DSG váltóval és kombi karosszériával hódit. Nem is akárhogy, körülbelül ugyanúgy gyorsul, mint a 2000-es RS: anno az 7,9 másodperc alatt sprintelt százas tempóra, a mai kombi pedig 8,1 szekundum alatt tudja ugyanezt. És akinek ez nem elég, annak vannak még lehetőségei: a benzines aggregát 230 vagy 245 lóerős kivitelben is kapható, sőt, a négykerék-hajtású változat sem hiányzik a kínálatból.
A frissített Octavia formaterve nem igazán alakult át, a legfeltűnőbb stíluseleme egyértelműen a kettéosztott első fényszórópár, mely kellően megosztja a közvéleményt. Így talán egy kicsit szigorúbb a tekintette, a LED-es lámpák közé szorult fekete hűtőmaszk, a mélyre húzott küszöbök, a szintén LED-es ködlámpák és a fekete tükörház borítás – vagyis a kimondottan RS-jelképek – pedig igen jól állnak neki. Hátul viszont szinte semmit sem változott a kombi, illetve a csomagtartó ajtaja immár elektromosan mozog, mögötte 610 literes bendő tátog.

A DSG váltó szépen teszi a dolgát, még az erőltetett tempót sem veszi zokon, és ha akarunk, akkor a kormányról kis fülekkel bele tudunk avatkozni a váltás ritmusába. De hamar rá kell ébrednünk, hogy nem vagyunk okosabb a váltó rendszerénél, talán egyetlen dologban nyer értelmet a fülecske, amikor a motorféket „irányíthatjuk” lejtmenetben. A 15mm ültetés jót tett a futóműnek, az RS sokkal stabilabb, mint egy átlagos Octavia, ráadásul még adaptív csillapítással is rendelkezik. Ezért kanyargós utakon is remekül érzi magát a sportkombi. Ilyen helyeken nagy hasznát vesszük az elsőkerék-hajtás mellé rendelt elektronikus fékdifferenciálnak, amely a tapadást vesztő kerék fékezésével elősegíti, hogy a jól tapadó kerék több nyomatékhoz jusson: így könnyen jöhet egy-egy gyomorforgató családi élmény.
skodaoctaviarscombi2018mA belső dizájn sem sokat módosult, többek között a műszerfal is az eddig megszokott formáját hozza. Bár az ígéretek szerint az Octavia is megkapja lassan a teljesen digitális műszeregységet, addig azonban be kell érnünk az analóg műszerek közötti kis LCD kijelzővel és a hatalmas 9,2 colos központi érintőképernyővel. Utóbbinak csodálatos a grafikája, elég informatív és kellő gyorsasággal dolgozik. És a tolatókamera képét is szépen jeleníti meg, mintha csak a saját szemünkkel látnánk a hátul történteket. A benne rejlő CarPlay segítségével pedig igen egyszerű a telefonunkat összekapcsolni a médiarendszerrel, tehát könnyen válogathatunk a kedvenc zeneszámaink között. Szerencsére a klímavezérlő gombok nem az kijelzőn, hanem külön, ízlésesen kialakított sorban kaptak helyet. Egyedül talán a média hangerő szabályzója kaphatott volna még egy tekerő kapcsolót, melyet most kijelző bal szélén plusz-mínusz gombok nyomkodásával érhetünk el, viszont ezt a műveletet a sofőr a kormányról is megoldhatja.
skodaoctaviarscombi2018lAZ RS kagylósított üléseket kapott, aminek a fajtámláit egybe építették a háttámlával. A kényelmével nincs is gond, de azért több combtámaszt várnánk tőle, s az ülőlap hossza sem állítható. A vezetési pozíció ugyanakkor kifejezetten kényelmes, és az alul csapott, vaskos, perforált bőrrel bevont sportkormányt is kellemes fogni. A változó rásegítésű elektromechanikus kormánymű irányíthatósága pontos, de tekergetése nem nagyon igényel erőt. A komor belső hangulaton sokat javít a hatalmas üvegtető és az ülések píros varrása, este pedig az állítható színű hangulatvilágítás szolgál örömünkre. Hátul sincs gond a kényelemmel, hely van bőven, a lábtér is több mint elegendő, a széles könyöklő és a síalagút az alapfelszerelés része.
skodaoctaviarscombi2018cAmit talán nehezebb volt megszokni, az az utastérben uralkodó hangok „sokasága”. Nyugodt tempónál, nem magas fordulaton észre sem vesszük a belső hangszórókból áradó benzines modellekre jellemző motorhangot, de dynamic beállítás esetén vagy a motorféket kihasználva már-már tolakodónak érezzük a mesterséges hangokat. Nem azért, mert nem szól szépen, hanem inkább a tudat a zavaró, hogy nem az övé ez a orgánum.
skodaoctaviarscombi2018gÖsszességében remek autó az RS, szerencsére nem sokat változott az elődjéhez képest, inkább apró módosítások történtek. Maradt amolyan kettő az egyben autó, amely ha kell, gyorsan (de takarékosan) és határozottan szedi a lábait, ugyanakkor az Octavia összes praktikusságát megtartotta: kényelmét, tágas utasterét hatalmas csomagtérrel vegyíti. Az árak dízel kombi esetében 10,5 millió forintnál kezdődnek, igaz, a minden jóval megpakolt tesztautónk már 13,5 millióért kelleti magát. Ha szeretnénk, hogy a 380 Nm csúcsnyomatéka mind a négy kerékre hatással legyen, akkor pedig még egy millió forintot kell a kereskedőnél hagynunk.

Pin It