Mercedes-Benz X250d 4Matic Progressive - A pick-upok csillaga

by Mészáros Gergely

Kategóriájának legerősebb hathengeres dízelmotorjával, akár állandó összkerékhajtással és sokoldalú felhasználási lehetőséggel érkezett meg a (hazai) piacra a Mercedes-Benz első pick-upja, az X-osztály. Mi ebből csak a legutolsó „tételt” tudtuk kipróbálni és értékelni, mivel az előbbiek a teszt időpontjában még nem voltak elérhető opciók Magyarországon. De azért a 190 lóerős négyhengeres dízelmotorral és a kapcsolható 4Matic hajtással sem lehetett okunk panaszra.

Mercedes vagy sem, az X-osztálynak komoly handikeppel kellett megküzdenie a szerkesztőségünkben. Méghozzá a fajtája miatt. Egy pick-upnak ugyanis sokféle előnye lehet egy személygépkocsihoz képest, például visszaigényelhető az árából az ÁFA, az (opcionálisan) ötszemélyes kabin mellett jókora teherbírású rakteret kínál, ezáltal pedig valóban sok mindenre használható, pláne a robusztus felépítésével és a kapcsolható összkerék-hajtásával kombinálva. Ám utazóautónak közel sem ennyire ideális. Persze, nem is állítja ezt senki, nekünk – az Autósvilág négyfős csapatának - azonban volt szerencsénk Genfig utazni egy előző generációs Nissan Navarával, s ez az élmény máig feloldatlan trauma az életünkben. Egyedül a platós, katonai Ifán, első generációs Suzuki Swift ülésein és a hasonlóan kényelmetlen helyeken szocializálódott fotósunk tette túl magát viszonylag hamar a második sor nyújtotta megpróbáltatásain. Igaz, ő közben a szerkesztőség teljes zserbó, fasírozott, szendvics és elemózsiás-készletét elpusztította, vagyis gyakorlatilag az egész úton kizárólag az evésre koncentrált. :) Időnként azért még ő is feljajdul egy-egy pick-up láttán, mind a mai napig.

S ha már a Nissan Navaránál tartunk, feltétlenül érdemes megemlíteni a japán pick-up és a Mercedes-Benz X-osztály – nem is titkolt – kapcsolatát, a csillagos újdonság ugyanis a Renault-Nissan szövetség és a Daimler AG stratégiai együttműködéséből született. Magyarul, a folyamatosan új lehetőségek után kutató, illetve meglévő piaci rések mielőbbi betömésére törekedő Mercedes-Benz nem egyedül fejlesztette ki az X-osztályt, hanem az osztályának egyik legjobb kvalitásaival rendelkező típust, a Nissan Navarát vette alapul, s azt indította útjára saját embléma alatt – részben önálló technikával.
mercedesbenzx250d4matic21Származása ellenére egészen nyilvánvalóan a Mercedes-családhoz tartozik az X-osztály, nemcsak a hatalmas csillaggal és két vízszintes irídiumezüst elemmel díszített, jellegzetes hűtőrács okán. Az első fényszórók, a lökhárító, a gépháztető vagy a felnik legalább ennyire márka-specifikus designelemek, pillanatnyi kétséget sem hagyva az iránt, hogy stuttgarti a négykerekű. Csak a C-oszlop után kezdődnek a „furcsaságok”... még közel sem volt elég időnk megszokni azt, hogy egy Mercedes-Benz platót hordjon. Ráadásul az erőteljes, elegáns és tipikusan mercis orr és kabinrész után egy meglehetősen szimpla kialakítású nyitott raktér következik... még a Mercedes-Benz formatervezői sem képesek a csodára. Különben is a plató az „csak” plató, esetében a teherbírás és az alapterület többet számít, mint a dizájn. Nos, a Mercedes-Benzé 1587 milliméter hosszú, 1560 milliméter széles, „magassága” pedig 474 milliméter. A kerékdobok közé simán befér keresztbe is az Euro raklap, abban, hogy a helyén is maradjon különböző rögzítőelemek segítenek. Maximum 1042 kilogrammal szabad terhelni, emellett 1650-3500 kilogrammos fékezett utánfutót vontathat az autó. Egy rakodófelület-elválasztó rendszerrel fokozatmentesen két részre is osztható, az ajtaja pedig 180 fokban nyitható, vagyis teljesen lehajtható.
mercedesbenzx250d4matic15Visszatérve még egy kicsit a formához, az X-osztály három különböző felszereltséggel és - ennek megfelelően - némiképp eltérő külsővel választható. Míg az igáslónak szánt Pure külseje a funkcionális felhasználás jegyében készült, addig a csúcsot jelentő, szabadidős-jellegű Power a stílusra, a kényelemre és a teljesítményre koncentrál. A tesztelt Progressive kivitel egyfajta középutat jelent a kettő között, miközben látszik rajta, hogy a legkeményebb akadályok sem késztetik meghátrálásra, nincs híján a jó modornak s a presztízsnek sem.
mercedesxclass11Ami mindegyikben megegyezik, hogy a kabinjuk négyajtós és ötszemélyes, az X-osztályból nem készül az NV200-hoz hasonló „melós” verzió. Lendületet véve az alumínium fellépőkön – mert a pick-up egy magas műfaj - egy számos részletében ismerős beltérbe jutunk, van, ami a Mercedes többi személyautóját, mások meg a Navara emlékét idézik elénk. Így elég vegyes a kép, az automata váltó Nissantól megörökölt választókarja éppoly kevéssé illik a német cég arculatába, mint a műszerfal teljes hosszában végigfutó díszbetét és a repülőgépek világát megelevenítő, markáns légbefúvók a pick-upok világába. Ugyanakkor a felszereltséget és a minőséget nem érheti kritika, például dióbarna Artico műbor-borítással is kérhető a műszerfal, illetve az alapra 5,4, opcióként 8,4 colos központi kijelző is sokat dob a designon, az összeszerelés példás. Ráadásul az első ülések maradéktalanul komfortosak, sőt, a legmagasabb felszereltségi szint esetén már elektromosan állíthatók és kétirányú gerinctámasszal is rendelkeznek. Hátul, míg a lábaknak és a fejeknek jut elég hely, a háttámla szöge - még mindig - túlontúl meredek. Próbálják ki hosszú távon, megérzik! További apró szépséghiba, hogy a precízen működő Garmin navigációt, a tű-éles 360 fokos kamera képét, a hifit és egyéb információkat megjelenítő központi kijelző érintésre maximum maszatos lesz, kezelése viszont a kardánalagúton lévő vezérlő- és tekerőgombokkal – innovatív touchpaddal - történhet. A nyolchangszórós audiorendszer amúgy képes minden igényt kielégíteni, természetesen az okostelefonok is csatlakoztathatóak hozzá. Mivel a hátsó „csomagtartó” – opcionális hardtop híján – nyitott, fontos, hogy az utastérben rengeteg – köztük néhány zárható - rekesz várja az utasok apróságait. Például az ötliteres, hűthető kesztyűtartó, a középkonzoli pohártartók, a tetőboxon elrejtett szemüvegtartó, a 12V-os és USB csatlakozóval ellátott könyöktámasz vagy a szemek elöl rejtett tárolók a második üléssor alatt.
mercedesxclass14Talán még ennél is lényegesebb, hogy az X-osztály számos vezetőtámogató asszisztensrendszerrel könnyíti meg a pilóta mindennapi életét. Egy ekkora autónál nyilván nincs értelme taglalni a feláras parkolócsomag részeként működő 360 fokos kamerarendszer előnyeit, ugyanígy a szériafelszerelésként adott sávtartó segéd, az aktív fékasszisztens, a hegymenet elindulási-, táblafelismerő-asszisztens és a tempomat jelentőségét megkérdőjelezni. Ezek dolgoznak helyettünk... mi meg örülünk a létüknek, segítségüknek.
mercedesbenzx250d4matic23Ahogy a 2.3 literes, duplaturbós common-rail dízelmotor erejének is, a 190 lóerő és a 450 Nm – a hétfokozatú automata váltóval és a háromféle üzemmódot biztosító 4Matic összkerék-hajtással párosítva - országúton és terepen, nehéz körülmények között is magabiztosan vitte előre a létraalvázas járművet. Ahol meg már nem ment előre, ott ment hátra, hogy a felezőként működő Low módban újra nekiveselkedjen az akadálynak. Végül mindent megoldott az X-osztály. Igaz, a sok helyen jéggé fagyott, mély hóban is egyedül a gumik jelentették a „szűk keresztmetszetet”, de sehol nem kellett traktort hívni hozzá, önerőből hazaértünk, pedig volt, ahol izgultunk.
mercedesbenzx250d4matic35Országúton természetesen nincs szükség a tengelyek közti 50-50 százalékos nyomatékelosztásnak, a hátsókerék-hajtás használatával biztosan deciket spórolhatunk. Közben a dinamikára sincs panasz, az 5,73 méter hosszú, 2,2 tonnás pick-up simán úgy mozog, mint egy személyautó. A kizárólag magasságban állítható volánnal könnyedén terelgethető az X250d, melyben a nagy teherbírású merev tengelyhez illesztett többlengőkaros, tekercsrugós hátsó futóműnek és a Nissannál szélesebb nyomtávnak is szerepe van. Masszív kialakítása és jó terepező képessége mellett – terheletlenül is – kifejezetten kulturáltan és meglepően kényelmesen rugózik, méghozzá annyira, hogy a nyolcas út siralmas állapotú veszprémi kivezetőjén sem pattogott le az útról. Piros pont érte. Közben a jellegzetes morgással induló dízelmotor is elcsendesedik, utazás közben Mercedeshez illő a zajkomfort, s ez még nem is a hathengeres csúcsváltozat. Az étvágya sem juttatott minket az adósok börtönébe, a 8,2 literes átlag teljesen megfelelt az elvárásainknak. Nem mintha a fogyasztás egy csillagos jármű vásárlása során perdöntő szempont lenne.
mercedesbenzx250d4matic27Mert, ahogy minden Mercedes-Benz, az X-osztály sem olcsó. Az X250d 4Matic Progressive alapára 9.999.000 forint... plusz 27 százalék ÁFA. Így a tesztautó 12.500.000 (ÁFA nélkül) forintba kerül.

Pin It