Peugeot 5008 GT - Plusz két ülés! Maradhat?!

by Mészáros Gergely

Kistestvére, a 3008-as egyértelműen szebb nála. Ám az 5008-as csomagtartójából elővarázsolható plusz két ülés olykor-olykor „életeket menthet”. Úgyhogy a nagycsaládosoknak és a gyakorlott utazóknak feltétlen érdemes megfontolni a hétszemélyes oroszlánt. Különösen a pazarul felszerelt GT változatot!

A legmagasabb GT felszereltségi szintnek valójában semmilyen gyakorlati haszna nincs a hétüléses kialakítás szempontjából, kiegészítői többségének inkább csupán esztétikai szerepe van. Kivételt talán a kulcs nélküli nyitás és indítás, a tolatókamerával kiegészített első és hátsó parkolóradar, az éjjeli vezetést megkönnyítő full LED-es fényszóró – automatikus távfénnyel (Safety Plus csomag része), valamint a Peugeot Connect navigáció jelent, ezek az opciók viszont már néhány napos használat után „nélkülözhetetlenné” válhatnak számunkra. Mindazonáltal a GT kivitel szép. Jól mutatnak például a szélesített kerékjárati ívek alatt „lapuló” kétszínű könnyűfém felnik, melyek 19 colos méretűk ellenére sem tűnnek túlzónak, de menő a hűtőmaszk króm díszítése, a sportosabb első lökhárító vagy a két oldalon kivezetett kipufogó is. S bár egy fehér, alap 5008-as is igen tekintélyes látvány, mégis a GT csomag extrái fűszerezik meg a francia SUV karakterét.
Különben az 5008-ason egyértelműen látszik, hogy a 3008-as rokona. Többek között mindkettő ugyanarra az EMP2 platformra épül, s a főbb stíluselemeik, így az orrkiképzésük, a lámpáik formája, s nem utolsósorban a karakterük is végtelenül hasonló. Csakhogy az 5008-as tengelytávja 16 centiméterrel, karosszériájának teljes hossza pedig 19 centiméterrel nagyobb a 3008-asénál, illetve az előbbi teteje jóval tovább „tart”. Ez alatt fér el a plusz két utas, s emiatt nem annyira harmonikus a hétszemélyes SUV megjelenése - mint a 3008-asé.

Az 5008-as utasterét ellenben nem érheti ilyesféle kritika. A Peugeot i-Cockpit ezúttal is zseniális, megspékelve az autó felépítéséből adódó kényelmesen magas üléspozícióval és első osztályú felszereltséggel. Elsősorban persze a dizájn tűnik fel az embernek, például a fekete Nappa bőrkárpit a díszöltéseivel, az alul-felül lapított, még mindig kivételesen apró sportvolán, a különleges váltókar vagy a műszerfal szürke faborítása, melyről aztán az árlistából kiderül, hogy valódi. A feláras AGR vezető- és anyósülésben ráadásul – hosszú távon is - királynak érezhetjük magunkat, mozgatásukat elektromotorok végzik helyettünk, combtámaszuk meghosszabbítható, s amellett, hogy hideg téli reggelen „befűtenek” alánk, még masszírozni is tudnak. A második sorban három különálló ülés vár ránk, ennek megfelelően az oldaltámaszuk csekély, cserébe egyenként állíthatóak - még a háttámlájuk szöge is. Nem mellékesen a láb- és a fejtér is rendben van. A szélsők előrebuktatásával pedig megnyílik az út a hatodik és hetedik férőhelyhez, ahova lehetőleg ne a nagymamát próbáljuk betuszkolni. Ahogy a kategóriában általánosan, itt maximum a gyerekek és a jógázók fogják élvezni az utazást, ők is leginkább rövidtávon. Ha viszont nincs rájuk szükségünk, akkor a padlóba hajtogathatóak, netán kiszerelhetőek, s ilyenkor mintegy 780 liternyi tér várja a csomagokat. Kihasználva a maximális üléskapacitást nyilván jócskán lecsökken a raktér mérete, ám összességében az új 5008-as variálhatóság, helykínálat és praktikum terén is simán tudja azt, amit az elődje. Szabadidő-autó létére!
peugeot5008gt25aKülön történet a némiképp futurisztikus i-Cockpit részeként „kínált” magasra emelt, teljesen digitális műszeregység, valamint a hatalmas, fix érintőképernyővel és zongorabillentyűkkel „operáló” középkonzol. Előbbi az igényeink szerint vetíti elénk az általunk preferált legfontosabb információkat, a sebesség mellett például a navigációt, utóbbi modern látványt és számtalan beállítási lehetőséget nyújt. Csak bírjuk megjegyezni a kezelési útmutató ide vonatkozó szakaszát. Szerencse, hogy az infotainment rendszer főbb menüpontjai, valamint a legtöbbet használt funkciók külön gombot kaptak, így például a hangerő-szabályozó, az ülésfűtés, a központi zár. A kétoldali klímát ugyanakkor csak az érintőképernyő nyomkodásával lehet állítani, hiába, ez már a 21. század. Mindezen túl feltétlen említést érdemel még a szépen szóló FOCAL audioberendezés, a rengeteg fényt és levegőt beengedő panoráma üvegtető, a láblendítéssel is nyitható csomagtér-fedél és a Mirros Screen funkcióval bővített navigációs csomag, mind-mind nagyban hozzájárulnak a kabin kellemes atmoszférájához és a kiváló mindennapi használhatósághoz.
peugeot5008gt07Ha GT, akkor 2 literes, 180 lóerős HDi: az 5008-as csúcsváltozata kizárólag ezzel, a legerősebb motorral választható. Kell is a sok lóerő és Nm a hétszemélyes franciának, mivel üresen is 1540 kilogrammot nyom a nagytestű és extrákkal telezsúfolt szabadidő-autó. Ezért soha nem is tűnik túlmotorizáltnak a családbarát jármű, a finoman működő, kormány mögött fülekkel is kapcsolható hatfokozatú automataváltóval és a Grip Control üzemmód-választóval együttműködve mindenkor nyugodtan és magabiztosan falja a kilométereket. A 2000-es fordulaton ébredő 400 Nm-nyi csúcsnyomatékkal és 180 lóerős maximális teljesítménnyel persze az előzések sem okoznak neki problémát, de sokkal jobban preferálja az országúti és autópályás siklást – vagyis inkább a komoly megjelenéséből adódó vonulást. A hatalmas felnik mellé társuló meglehetősen feszes rúgózás miatt ugyancsak jobb elkerülni a rázós szakaszokat, míg jó minőségű úton, aszfalton rezzenéstelenül és méltóságteljesen veszi a kanyarokat az 5008-as, addig a 8-as főút Veszprémből Budapest irányába kivezető szakaszán csak ügyetlenül bukdácsol. Mondjuk, mi nem?! Hiába, aligha a magyar utakat vették alapul a GT-konfiguráció tervezésekor. Úgyhogy a fentebb emlegetett Grip Controlnak is elsősorban télen vehetjük hasznát, mindenesetre van lejtmenet-vezérlő is benne.
peugeot5008gt09A hosszú távú utazások maximális komfortját a dízelmotor kulturált viselkedése is elősegíti, míg induláskor, gyorsításkor és hidegen hallani azért a négyhengeres common-rail aggregát jellegzetes morgását, addig a 90-es, 130-as tempó „felvétele” után abszolút elhalkul, maximum a fordulatszám-mérő mutatja a működését. A fogyasztás természetesen nagyban függ a pilóta vérmérsékletének hevességétől, de a visszafogott vezetési stílus mellett elért hat liter alatti átlag egészen remek eredmény az 5008-astól. Eközben számtalan biztonsági és vezetőtámogató berendezés ügyel az életünkre, melyek közül kiemelendő a sebességkorlátozó táblák felismerése, a sávelhagyást korrigáló rendszer (Safety Plus csomag), az aktív holttér-figyelő és az automatikus távfény-kapcsoló.
peugeot5008gt22Tudásához, méretéhez és felszereltségéhez illően a Peugeot 5008 GT nem olcsó mulatság. A tesztautó alapára 12.329.000 forint (autóbeszámítási kedvezménnyel 11.709.000 forint), időközben azonban az automata váltót nyolcfokozatúra cserélték, ennek „felára” 100.000 forint. A bevezető akció részeként a harmadik sor még ingyenes, úgyhogy van miért feltenni a kérdést: plusz két ülés, maradhat?!

Pin It