Ford Focus Electric - Az elmúlt év legkellemesebb autózása

by Szélpál Imre

 

Most, hogy lassan véglegesen befészkeli magát a tavasz, pillantsunk kicsit vissza a tavalyi nyárra. A kellemes autózás mindenki számára mást jelent. Nekem általában kell hozzá egy kabrió. Most elég volt 4 leengedett ablak, kellemes nyári délután, remek orosz lányzenekar és a „teszek én az egész világra” lelkiállapot. A Ford Focus Electric-kel az egyetlen „izgalom faktor” a hatótávolság volt. Nem indultam túl messzire, hiszen csak a Veszprém-Szombathely távolságot kellett leküzdeni oda-vissza. Na, most az oda az kb 110 kilométert jelent. Esetleg egy kicsit többet, ha városban is kóricálunk. Mivel céltudatosan indultam, erre körülbelül 220 kilométert számoltam. Ez elvileg beleférne a gyári hatótávba, sőt olyan is van, aki azt mondta, hogy 300 kilométer felett is ment az autóval. (Ha-ha-ha)


fordfocuselectric01Mivel a feltöltés után az autó fedélzeti számítógépe az utolsó 100 kilométer fogyasztási adatából számítja a friss hatótávolságot, elég nagy szórással dolgozik. Még így sem láttunk a kijelzőn 220 megtehető kilométernél többet. A parát az okozza, hogy Szombathelyen gyakorlatilag egyetlen nyilvános Type 2-es töltőt találhattunk akkor, ráadásul a leírások szerint az ottani töltés regisztrációhoz és mágneskártyához kötött. Mivel postafordultával kellett megjárni az utat, az szóba sem jöhetett, hogy háznál 220-ról töltsük jó pár órát az autót. Ha már a töltésnél tartunk, pár tapasztalat arról, hogy mivel mennyi idő az autó töltése.
fordfocuselectric04A leggyorsabb módszer természetesen az úgynevezett villámtöltő, melyből a legkevesebb van jelenleg az országban. Itt ténylegesen igaz lehet a gyár által is hangoztatott adat, miszerint ezzel a módszerrel a 33.5 kilowattos akkumulátort 30 perc alatt 80%-ra tudjuk feltölteni. Ehhez is kell egy optimális külső hőmérséklet, túl melegben inkább 40-45 percre számítsunk. A jó hír az, hogy minden alkalommal 100%-ra töltöttük az autót egyetlen óra alatt, igaz, egyszer sem volt az induló töltöttség 10% alatt. Ezen adatok és a megtett kilométerek alapján a Ford Focus Electric fogyasztása 13-15 kilowatt 100 kilométerenként. Az autó által jelzett 9.6 kilowattos fogyasztáshoz képest azért ez jelentős eltérés. Amennyiben Type 2-es forrásból töltjük az autónkat, egy fontos paramétert figyelembe kell venni. Az autó konvertere 6.6 kilowattos, vagyis óránként több töltést nem tud felvenni ennél a töltési módnál.
fordfocuselectric10Magyarán akár 22 vagy 50 kilowattos is a Type-2-es töltőnk, szükség van 4-5 óra álldogálásra a parkolóban. Ha az otthoni töltésre fancsalodunk, akkor bátran számolhatunk 12-14 órás töltési időre. Szóval teljesen feltöltve elindultam Vas megye irányába, és már a városhatárban azon kellett gondolkodnom, hogy abban az esetben, ha a célállomáson nem lesz töltési lehetőség, akkor milyen tempóval mehetek, hogy biztonságban vissza is érjek. A jó megoldásnak a fogyasztási adatok alapján a 70 és 80 közötti tempó tűnt. Ezt a tempót alapesetben a 8-as főúton közlekedők nem igazán tolerálják, most azonban sokat segített az autón elhelyezett electric felirat, hiszen ebből mindenki láthatta, hogy nem lassú a Focus, csak a sofőr próbál takarékoskodni az elektronokkal.

Az egész úton egyetlen (éppen egy második generációs Focus) autós volt csak, aki nem tudta türtőztetni magát és a középső ujját, ráadásul mindezt egy 70-es táblánál, ahol a megengedett maximális sebességgel haladtam. Szóval ablakok leeresztve, klassz zene a lejátszóban (annak személy szerint örülök, hogy a teszt óta a Ford már kidobta a Sony fejegységeit, és sokkal jobb modellre váltott), a horizonton lassan lemenőben a nap, az út két oldalán pedig kombájnok aratják a búzamezők utolsó tábláit. Az autó hangtalanul és rezzenéstelenül suhan a már elég leharcolt országúton. Egyszerű ember vagyok, és nekem ennyi elég is volt egy tökéletes délutáni autózáshoz.
fordfocuselectric25Az egy hét alatt több, mint 1200 kilométert mentünk az autóval, így néhány tapasztalatra szert tettünk a hosszabb távú villanyautózással. Egy kicsit kényelmesebbé válnak az utazásaink. Jól kiképezzük magunkat a logisztika terén, ha már pár száz kilométeres útra indulunk. Egy villámtöltőnek úgy tudunk örülni, mint a Megváltónak, és rájövünk, hogy húsz évvel ezelőtt milyen jól megvoltunk klíma nélkül az autóban. Ja, és az egyik legfontosabb, hogy a mérnököknek olyan autót kell terveznie, amelyben nem nyikorog vagy nyöszörög semmi, ugyanis a csendben minden zaj hatványozottan hangos.
fordfocuselectric24Két és fél órába került, hogy rájöjjünk arra, hogy a pohártartóban lévő félig teli dobozos üdítő okoz olyan zörgést, amely már az őrületbe kergetett bennünket. Magában a Focus természetesen egy jó autó. Az elektrifikációja jól sikerült, hiszen a 145 lóerős elektromotor még a jelentős súlynövekedés ellenére is dinamikusan mozgatja az autót és 70-80-ig szinte bármit lever gyorsulásban. A leglátványosabb különbség az eredeti verzióhoz képest a kisebb csomagtér, ahol a helyet az akkupakk foglalja el. Azt nem szabad elfelejteni, hogy ez a Focus generáció alapra még nem volt felkészítve az elektromos meghajtásra, így itt még csak egy öszvér megoldást kapunk.
fordfocuselectric30A napokban bemutatott Focus esetében már egy sokkal jobb elektromos autó érkezik valószínűleg a jövő évben. A Focus Electric egy nagyon jó irány, van pár dolog amin még javítani kell, de a legfontosabb az lenne, ha egy legalább 400 kilométer megtételére képes akkumulátor kerülne az autóba, amely a valós körülmények között is képes erre a teljesítményre. A 13 milliós ár némileg riasztó lehet, de az öszvérsége miatt a Fordnál nincsenek is komoly elvárások a modell eladási mutatói kapcsán. Majd az új verziónál. Búcsúzóul még egy jó tanács. Amennyiben éjjel használjuk a villanyautónkat, készüljünk fel arra, hogy a vadak nem fognak riadtan lemenekülni előlünk az útról. A sötétben gyakorlatilag méterekre közelítettünk meg őzeket úgy, hogy meg sem rezzentek. Szóval tessenek vigyázni!


Ford híreinket az Autó-Nexus Kft támogatja:

FORD Focus 1920x1280

Pin It