Nissan Juke NISMO RS

Ez a cikk előreláthatólag a kiszállásról fog szólni. Persze, szokás szerint szerepelni fognak benne a lóerők, a Newtonméterek és a másodpercek, lesz szó lecsúszó női bugyikról és kipufogóról, külön fejezetet kap a Recaro gyártmányú sportülés meg az 1.6-os turbómotor, és újra megnézzük azt is, hogy mitől vadkan ez a vadkan. Lényegében azonban mindennek egyes-egyedül csak a kiszálláshoz van köze. Merthogy ezúttal az a lényeg: hogy senki sem akar kiszállni a Nissan Juke NISMO RS-ből. Mindenki más-más okokból kifolyólag!

nissanjukenismors2015hMi mással is kezdhetném, mint a lényeggel, vagyis a lecsúszó női fehérneműkkel... Az olasz meló – The Italian Job (2003)- című film megnézése óta tudom, hogy létezik olyan „hi-fi", mely „akkorát szól, hogy lefújja a bulákról a szoknyát". (Ha valaki kíváncsi a típusára és az árára, az keressen rá a NAT audio készülékeire.) De, hogy egy négyhengeres turbómotor, valamint a hozzá kapcsolódó kipufogó közös előadása is a fent említett hatást éri el?! Persze, ez is csak amolyan városi legenda, amit mindenki hallott már valakitől, ahogy én is egy lánytól, de biztosat mondani...
Nem mondom, 4000-es fordulatszám fölött fergeteges műsort rendeznek, a szenzációs hanggal kísért gyorsulási élmény egész egyszerűen pazar. Nem csak férfiak számára! Úgyhogy az ember egy idő után azon kapja magát, hogy a Sport gomb, a gázpedál és a fordulatszám rabja lesz: indokolatlan helyzetben, a legapróbb rés adta lehetőséget is kihasználva tolja neki, hogy aztán a vágta után, visszakapcsolva, a motorféket használva újra és újra tanúja lehessen a magas tartományban kéjesen hörgő, üvöltő motor lecsillapodásának. Kiszállni ezek után? Ugyan már! Inkább elmegyek egy újabb körre!
A kipufogó egyébként már az indítógomb megnyomásakor hallat magáról, s gyakorlatilag az utazás kezdetétől a végéig jelen van a kabinban. Hol halkabban, hol hangosabban és lelkesítőbben, de kivétel nélkül mindig, állandóan. Ami autópályán nem éppen szerencsés, 96 km/h-s tempónál is folyamatosan búg, ez így nem túl „pihentető". Amúgy nem a sztráda a Juke NISMO RS igazi terepe, a sportos SUV sokkal inkább a fordulatszámot, a váltásokat és a kanyarokat szomjazza, utóbbiból jöhet bármilyen, mindig kész egy kis vircsaftra. Keményre hangolt futóművével egyértelműen „Ő” a kanyarok Gombóc Artúrja. Ráadásul Sport állásban a 3500-4000-es határt átlépve jóval erősebbnek tűnik a valóságnál, mintha 218 helyett egyenesen 300-400 lóerő cibálná az első kerekeket és a részben Alcantara borítású, remek fogású kormányt. Amit pont emiatt érdemes erősen „szorítani", ha nem akarjuk egy-egy padlógáznál a szembe sávban találni magunkat. (Ahogy ebből már kiderült, a tesztautó elsőkerék-hajtású és manuális váltós, ám létezik a NISMO RS-ből 4x4 verzió, CVT-automatával párosítva. De ez tuti, hogy nagyobb móka.)
nissanjukenismors2015b12Még jó, hogy a fekete-piros színű, Recaro típusú sportülések majdhogynem tökéletesek. Amellett, hogy remekül megtartják a pilótát és az anyósát, nem kényelmetlenül szűkek, nem szorítják satuként a testüket, mozdulatlanságra kárhoztatva őket. A bőr-alcantara kárpitozás nemcsak látványra igényes, jó benne ülni, de nagyon. A be- és kiszállás viszont közel sem ennyire kényelmes mutatvány, a nagyobb szabad hasmagasság és a jelentős oldaltartás (alsó perem) miatt nemhogy az idősebb, de még a fiatalabb „versenyzők" is kékre-zöldre verhetik a combjukat. Egy újabb ok tehát, amiért nem szerettünk kiszállni a NISMO RS-ből.
nissanjukenismors2015l14Különben az első kagylóülések a hátsó utasok életébe is belerondítanak egy kicsit, mivel a háttámlák háta kőkemény műanyaggal van burkolva, ami a magasabb emberek térdét simán nyomhatja. De a Juke Nismo RS nem a második üléssorról szól, az esetében a helykínálat sokadrangú szerepet játszik, egyébként pedig – leszámítva a fenn említett kellemetlenséget – pont akkora, mint egy sima Juke. Csak sokkal-sokkal gyorsabb és élvezetesebb.
nissanjukenismors2015mA felszereltségbe – csúcsmodellről lévén szó – nem lehet belekötni, igaz, hogy pont a Recaro ülések felárasak (465.000 forint), de egyébiránt minden benne van, amire szükségünk lehet. Sorolom a lényeget: NISMO RS alváz/karosszéria-merevítés, nagyteljesítményű NISMO RS fékek és futómű, NISMO első-hátsó lökhárító és diffúzor, RS embléma, NISMO RS LED-es nappali menetfény, NISMO RS logó a piros fordulatszámmérőn és logón, meg még sok minden más. Így természetesen a klíma, a sebességtartó automatika, a NissanConnect2 (beépített navi, 5,5" színes LCD kijelzővel és USB csatlakozással, tolatókamera), az Intelligens kulcs Start/Stop érzékelővel sem hiányzik belőle, feláras tételként a 360 fokos parkolókamerát, a Nissan Aktív Biztonsági Pajzsot, és a xenon fényszórókat lehet beixelni, összesen 372.000 forint értékben.
nissanjukenismors2015g11Ja, a középkonzolon – a klímával egy panelen - ott a Nissan Dinamikus Üzemmódvezérlője, amivel akár alaposan le is butíthatjuk a Nismo RS tudását. Az átlagos menetdinamikát mondjuk még Eco módban is bőven hozza, de érezhetően visszafogottabban viselkedik, mint Normal vagy Sport üzemben. Ilyenkor viszont meglepően alacsony fogyasztás érhető el vele, kipróbáltam, hogy országúton, normálisan közlekedve 5,9 literes átlagot sikerült mennem 100 kilométeren. Móka, kacagás és vircsaft nélkül... most őszintén, egy Juke NISMO RS volánja mögött kinek van erre szüksége?!
nissanjukenismors2015zs04Ha félreteszem a szubjektív élvezeti faktort, s pusztán a racionális számokat nézem, a Juke Nismo RS akkor is sokat ígérő autó. 218 lóerős, maximális forgatónyomatéka 280 Nm (3600-tól egészen 4800-ig), 7 másodperc alatt gyorsul 0-ról 100 km/h-ra, végsebessége pedig 220 km/h. Igazság szerint a legtöbb adatot ebben a percben puskáztam ki a katalógusból, a japán crossover folyamatosan olyan érzetet nyújt, hogy eszembe nem jutott megnézni a forgalmiban, hogy hány kW a csúcsteljesítménye... ahogy már említettem, inkább erősebbre tippeltem volna emiatt. Úgyhogy tényleg nem szívesen száll ki belőle az ember.
nissanjukenismors2015zAzt hiszem, hogy majd' mindenről szó esett, amit ígértem az elején, már csak a vadkanok és a hozzá hasonló „érdekes" állatok vannak hátra. Hiszen hasonlítottam én már mindenhez a Juke formáját, de mind közül a NISMO RS a legagresszívabb példány. Szépnek nem szép, harmonikusnak nem harmonikus, de ahhoz kétség sem férhet, hogy állandóan harcra kész, a legkisebb ingerlésre is támad, simán „felöklel" és porig aláz, vagyis a típus-specifikus kiegészítői nem a szolidság jegyében készültek, egyúttal tökéletesen visszaadják az autó jellemét. Úgyhogy szívesebben ülök benne, mint „előtte"!
És nem is annyira drága! Illetve az általa nyújtott „gyönyör" köszönő viszonyban sincs az árcédulán szereplő összeggel. A Nissan Juke NISMO RS az élményautók Daciája: kedvezménnyel 7.344.000 forinttól hazavihető.

Pin It