Volvo XC90 D5 Momentum 2015

Mindig azokról az autókról a legnehezebb (tesztet) írnom, melyek a legnagyobb hatással vannak rám. A Volvo XC90 is egy közülük. 

volvoxc90d5momentum2015tEzúttal például több hétnek is el kellett telnie ahhoz, hogy „minden leülepedjen”, s aztán tollat ragadva megörökítsem a svéd vassal kapcsolatos élményeimet. Mármint, ha svéd ez még egyáltalán! Az ázsiai tulajdonos miatt ugyanis folyamatosan ott motoszkált a fejemben ez a kérdés, volt „bennem” egy jó nagy kérdőjel az autó származásával és megvalósításával kapcsolatban, hogyne lett volna, hiszen nem túl régi az együttműködés. És ismerjük a kínaiak nagyratörő álmait. Az XC90 azonban minden ilyen irányú, e féle kétséget eloszlat, a Volvo maradt, ami volt, nagyon-nagyon svéd „termék”. Más szemszögből nézve viszont, ha minden kínai autó ilyen lenne, akkor nem is nagyon akarnék mást venni!
volvoxc90d5momentum2015x03Hú, de előreszaladtam, mert ez akár zárszónak is beillene, pedig bőven akad még mesélnivalóm a skandináv szabadidőautóról. Például a formájáról. Általában kerülöm a témát, hiszen egyrészt felesleges magyarázni azt, ami úgyis nyilvánvaló és látszik, másrészt meg mindenki képes eldönteni egy kocsiról, hogy tetszik-e neki vagy sem, de most muszáj kivételt tennem. Mert egészen elképesztő az, hogy a svédek mennyire tudják, hogy mi kell a népnek, vagy legalábbis nekem: az új Volvo XC90 úgy férfias és erőteljes, hogy közben kerüli a BMW SUV-ok agresszivitását, a Mercedes-Benz terepjárók kivagyiságát, mintegy teljesen természetesen, felsőbbrendűség nélkül uralja, vagy inkább elhalványítja a környezetét. Szenzációsak a részletek is, ki másnak jutna eszébe beépíteni Thor kalapácsát egy fényszóróba, ha nem a svédeknek, nekem azonban a – felszereltségi szintenként eltérő - hűtőmaszk jön be különösen.
Meg a belseje. Mondjuk speciel én inkább fabetétettel rendelném a saját Volvo XC90-esem, de egye fene, ha nehezen is, azért valahogy megbarátkoznék ezzel a fránya alumíniummal is. Annyira nem mutat rosszul. Másba meg úgysem nagyon tudok belekötni, minden olyan, ahogy a nagykönyvben megvan írva. Vagy egy kicsit még jobb is.
A belső dizájnról leginkább könyvet kellene írni: tankönyvet, képes albumot, vagy akármi mást, egyik sem lenne túlzás. Dobálózhatnék jelzőkkel is, főképp felsőfokúakkal, de inkább nézzék meg a képeket. Sokszor és alaposan, mert megéri. S ha nincs rá pénzünk, mármint egy XC90-esre, akkor is jó álmodozni róla.
És újra csak a személyes kedvencemmel jövök: a kocsi méretéhez képest meglepően kicsi kormánnyal, amit – legszívesebben - hazavinnék és időnként elővenném nézegetni. Hülyeség, hiszen a Volvo nívós belsejében biztos jobban mutat, mint otthon. Az indítókulcs sem hagyományos, miközben egy „jeladó” a zsebünkben lapul, nekünk egy gondosan megmunkált tekerőgombot kell elfordítanunk. Mögötte üzemmódváltó, mellette fedeles pohártartók és rekeszek rejtőznek, a középkonzolon pedig egy hatalmas tablet (Sensus) trónol. Úgy is működik körülbelül, aki egyszer már fogott a kezében okostelefont, annak nem okozhat gondot a kezelése. 14 éves unokahúgom és 12 éves unokaöcsém egyaránt vígan szörfölt a XC90-es menüpontjai között, jó „játék”, hiszen szinte mindent – navigációt, klímát, ülésfűtést, s egy csomó mást - innen lehet vezérelni. Így a hagyományos gombok szinte teljesen kikoptak a kabinból. Feltétlenül említést érdemelnek az első ülések oldalán lobogó parányi zászlók; apróságok csupán, ám teljessé teszik a felejthetetlen összképet.
A végletekig letisztult, jellegzetesen skandináv – ó, mily elcsépelt jelzők az XC90-es esetében – utastér ráadásul maradéktalanul komfortosan és prémium kialakítása ellenére határozottan életrevaló. Hét ember simán elfér benne kényelmesen. A második sorban három különálló és -mozgó ülés várja az utasokat, s a harmadik sor sem szükségmegoldás, felnőttek is elférnek itt, kényelmük azonban nem vetekedhet az elsőkével. Ezekben nagyon jó ülni és utazni, kiszállni már kevésbé. A csomagtartó maximális kapacitása 1886 liter, mérete az utasok számától függően csökken, mikor, mennyire van szükségünk. (Fedele elektromosan, gombnyomásra nyílik, magassága változtatható.)
volvoxc90d5momentum2015d01Ugyanígy eldönthetjük, hogy Eco, Off-Road vagy éppen Power módban akarjuk-e használni az XC90-est, igaz, a terepes üzemmód csak alacsony sebességnél él. Ott viszont remekül teljesít, fék használata nélkül - a lejtmenetvezérlő segítségével - levisz minket a magas dombokról a mély völgyekbe, míg ellenkező esetben, vagyis fel, az ég felé a nyomatékos – D5-ös - dízelmotor és az állandó összkerékhajtás segít. Nekünk ténylegesen csak a gázt kell nyomni, illetve a kormányt tekergetni. Az autó irányításában a 360 fokos képet adó kamerarendszer szintén a segítségünkre van, szóval nem túl nagy kunszt a nagyméretű Volvóval előre- vagy hátrajutni. Na persze, a fényezésre, a 19 colos felnikre azért érdemes odafigyelni...
volvoxc90d5momentum2015y02Országúton sem sokkal bonyolultabb a dolgunk, a négyhengeres erőmű, a nyolcfokozatú automataváltó, a távolságtartó tempomat és a sávtartó asszisztens jól összehangolt csapata leveszi a terhet a vállunkról. Nem állítom, hogy a magyar forgalomban pihentető az XC90-es vezetése, de sokkal jobb dolgunk nemigen lehetne. Amihez a kiemelkedően szépen szóló – alap - audioberendezés is hozzájárul.
Ja, hát a dízelmotor nem öt, hanem csak négyhengeres, amit az orgánumán szerencsére nemigen hallani. Ereje meg van bőven, hiába csak két literes; a 225 lóerő az 225 lóerő, a csúcsnyomatéka ráadásul 470 Nm, úgyhogy csak el kell döntenünk, hogy miként osszuk be az erejét. Ettől függ a digitális műszerfal grafikája is, sőt akár a navigációt is képes elénk vetíteni.
volvoxc90d5momentum2015csVisszatérve a menettulajdonságokhoz, az SPA platformra épülő, közel öt méteres szabadidő-autó elöl kettős kereszt-lengőkaros, hátul pedig több lengőkaros, alapra légrúgózás nélkül kínált futóműve jól vizsgázott a magyar utakon. Azok ugyan nem javultak meg maguktól, mégis... az XC90-esben nem tűnnek annyira borzasztónak, mint amilyenek valójában. (Nem is kellene a tesztautó 19 colos kerekeinél nagyobb.) Ugyanakkor magabiztosan, tempósan falhatjuk vele a kilométereket, elég csak megnézni a gyári gyorsulási adatokat és a végsebességet. Pontosan 7,8 másodperc alatt gyorsul 0-ról 100 km/h-ra, végsebessége pedig 220 km/h. Mi ez, ha nem több mint elég?!
volvoxc90d5momentum2015zs01Szerencsére a Volvo XC90 életmentő mechanizmusaira ezúttal nem volt szükség. Miközben az asszisztens- és aktív biztonsági rendszerek folyamatosan résen állnak és jelentősen megkönnyítik az életünket, azalatt igen komoly passzív arzenál lapul a lemezek alatt, hogy „neadjisten” baj esetén közbeavatkozzon. Sose legyen rájuk szükség, de ha már, akkor Volvo.
A felszereltség a leendő tulajdonosokhoz hasonlóan gazdag, persze, a 21.544.000 forintba kerülő, Momentum kiadású tesztautó árát és berendezéseinek sorát még lehetne fokozni. Mindenesetre nekem nagyon-nagyon bejön ez a svéd kínai vagy kínai svéd SUV.

Pin It