VW Passat Variant 2.0 TDI BM DSG Comfortline

Ha nagyon lusta lennék, márpedig - újságíró lévén - nem áll tőlem túl távol a naplopás, akkor ez lehetne az AutósVilág történetének legrövidebb tesztje. Egy linkből és egyetlen adatból, a csomagtartó méretéből állna, s ennyi. Mert majdnem pont egy ugyanilyen autót, egy Passat 2.0 TDI BlueMotion DSG Comfortline változatot próbáltunk már. Limuzinként, szürke színnel és sötét belsővel. Most kombiként és barna kárpitozású utastérrel következik.

vwpassatvariant20tdidsgcl25Komolyan mondom, ha nem mondják a tesztautó átadásakor, hogy barna a Passat Variant belseje, akkor fel sem tűnt volna. Szerencsére! Hiszen ki is akarna – önszántából - kávészínű műanyagokkal teletömött kocsit venni és vezetni?! Talán egy koffeinmániás, unatkozó wolfsburgi fejes a Volkswagentől? Ugyan már! Nyilvánvaló, hogy nincs ilyen, egyszerű tervezési hibáról lehet szó, de ha már van, akkor hátha belefut (beleül) egy vevő is... Mi persze belefutottunk egybe, ám – mivel nem látszott - végeredményben nem nagyon zavart minket.
vwpassatvariant20tdidsgcl26Amúgy most sem nagyon tudok belekötni a Passat utasterébe, helykínálata négy utas számára kifejezetten nagyvonalú, ülései kényelmesek – a vezetőé ergoComfort -, a dizájn a szokásos németes szigor és precizitás ellenére kellemes. Ebben nagy szerepe van a teljes műszerfalon végigfutó szellőzőrácsnak, a középen trónoló analóg órának és a sok fémes dekorelemnek. A barna műanyagok pedig tényleg nem feltűnőek, legalábbis amikor süt a nap és van elég fény. A középkonzol 14,7 colos színes képernyője még érintős, a gesztusvezérlés csak a következő Golfban mutatkozik be, de ez a sokfunkciós egység is kellően modern és informatív. A bőrrel burkolt multifunkciós kormány jó fogású, a 2 literes dízelmotor pedig gombnyomásra indul. Egyelőre azonban még maradjunk az utas- és csomagtér párosánál, mivel itt hátul a legjelentősebb a különbség a Passat és a Passat Variant között. Számokban, literekkel is mérhető a differencia: míg a limuzin raktere alapra „csak” 565, addig a kombié 650 literes, ugyanakkor a való életben is előnyt jelent a puttonyos kialakítás. A síkokkal határolt poggyásztér a hatalmasra nyíló ötödik ajtón keresztül sokkal könnyebben megpakolható, kihasználható, mint a lépcsőshátúé, ráadásul a mélyen „elbújó” csomagokért is könnyebb bemászni. Vannak benne még rögzítőfülek, valamint alsó műanyag tálca, emellett többféle opcióval tagolhatjuk is a teret. A hátsó ülések természetesen gombnyomásra előrebuknak, így akár 1780 literesre növelhetjük a kapacitást.
vwpassatvariant20tdidsgcl24Ami még feltétlen említést érdemel a csomagtartó kapcsán, az az, hogy a puttony nem ront az autó megjelenésén. Noha a méretéből adódóan egy kicsit „doboz” a fara, semmiképp sem vészesen és aránytalanul. Ennyi simán belefér a látványba, pláne, hogy mennyivel praktikusabb a szedán kivitelnél.
vwpassatvariant20tdidsgcl20Nahát, már az előző teszt során is azt írtam, hogy a 2 literes TDI egységről nehéz újat írni, most mit is csináljak?! Jöhet a Ctrl+C, Ctrl+V: „Nemcsak papíron kiválóak az adottságai - a 150 lóerős csúcsteljesítmény mellett 340 Nm a maximális nyomatéka (az 1750-től 3000-ig tartó fordulatszám-tartományban) -, hanem a valóságban is jó erőben van. A gyári adatok szerint 8,7 másodperc alatt gyorsul 0-ról 100 km/h-ra, s ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy a legtöbb forgalmi helyzetet könnyedén veszi a Passat. Ehhez hozzájárul a motorral remekül harmonizáló duplakuplungos hatfokozatú váltó is, akár normál, akár sport üzemmódban. A tesztautóból is hiányzott az adaptív futómű-szabályozás és a szintén opcióként rendelhető progresszív kormányzás, ám ettől még a Passat felettébb magabiztos és stabil, ráadásul az úthibákat is ügyesen eltünteti. Csak a nagyon sűrű keresztbordák jutnak el az ülésekig, minden mást kisimít a német limuzin. S még csendes is, egyedül a dízelmotor jellegzetes és olykor nem túl diszkrét orgánuma van jelen a kabinban, néha túlzottan is. A fogyasztása ugyancsak elfogadható, a kedvező, 6,3 literes átlag a kocsi mérsékelt saját tömegének is köszönhető.” Mindez a Variantra is igaz, a kombi felépítés nem befolyásolja jelentősen az autó stabilitását és viselkedését.
vwpassatvariant20tdidsgcl13A Comfortline felszereltség nem sok kívánnivalót hagy maga után (legalábbis az én igényeim szerint), ugyanakkor rengeteg opcióért, köztük a modern vezetőtámogató rendszerekért keményen perkálni kell. Az olcsóbb sávtartó segéd például 157.480, a sávváltást segítő rendszer pedig 163.830 forint. Szintén feláras a Park Assist 2.0 és a Távolságtartó automatika, ugyanakkor akár csomagban, együttesen is megvásárolhatók. Úgyhogy könnyen elszállhat a Passat Variant (2.0 TDI BMT DSG Comfortline 9.936.860 forintos alapára, ami mondjuk egy flottás kedvezménnyel ellensúlyozható. Persze, csak ha jár. Röviden összegezve a Passat Variant jó kocsi, nem véletlenül a kategória egyik etalonja. Ennek és a német szokásoknak megfelelően minden grammjáért fizetni kell, keményen. Hogy megéri-e, mindenki döntse el saját maga...

Pin It