Dacia Dokker Stepway1.5 dCi 90 LE

„Ceausescu négykerekű bosszúja”? Ugyan már! A haverjaim például egymásnak adták a kulcsát, mindegyikük ki akarta próbálni a dízelmotoros Dokker Stepwayt. S még csak nem is feltétlenül az ára miatt „bejövős” a román egyterű...

daciadokkerstepway15dci08Persze, hogyne játszana fontos szerepet a Dacia ára, hiszen talán még sosem számított ennyire a pénz Magyarországon az elmúlt 20-30 évben. Legalábbis egy rétegnek, ami aztán az autóvásárlásban is tükröződik. Akinek nincs 8-10, netán 20-30 millió forintja egy új autóra, vagy nem cégautót kap, az többször is átgondolja, hogy milyen négykerekűre költse a pénzét. És érdemes körbenézni, hogy hány éves és milyen kocsik viselik magukon az M és N betűvel kezdődő rendszámokat, hazánkat gyakorlatilag ismét elárasztották a külföldön „levetett”, legtöbbször már senkinek sem kellő öreg típusok. Úgyhogy a Dacia helyzete akár jó is lehetne, ha lehet ilyet mondani a mai autópiacon. Ár-érték arányban még mindig verhetetlen, ez a csúcsfelszereltségű, dízelmotoros kombi egyterű például 4.070.000 forint. Nem a Stepway a legésszerűbb ajánlat a francia-román márka kínálatából, ám családi autó keresésekor érdemes figyelembe venni a létét.
daciadokkerstepway15dci16Kombi egyterű – „hangzott el” fentebb a Dokker Stepway besorolása, ami valójában a személyautósított kis-haszongépjárművek osztályát takarja. Mivel furgonnak született, nem elsősorban a szépség számított a tervezésekor, hanem a térkihasználás, ám a Dokker Stepway-nek nincs oka szégyenkezésre. Az azúrkék fényezés és a felszereltséghez járó fekete és ezüstös terepes kiegészítők, illetve a praktikus tetősínek annyira jól mutatnak a magas karosszérián, hogy szinte fel sem tűnik az autó származása. Természetesen ehhez a nagy üvegfelületek, a dupla tolóajtók, valamint a sötét fényű könnyűfém felnik is hozzájárulnak.
daciadokkerstepway15dci30Előfordul majd viszont olyan eset, amikor büszkén emlegetjük – sőt, hangsúlyozzuk – a Dokker „furgonos eredetét”, függőleges, egyszerű vonalait és magas karosszériáját. Ezek a jellemzők ugyanis mind-mind pozitívan befolyásolják az autó helykínálatát, mondhatni azt is, hogy csodát tesznek vele. Nem mértük literekben, centikben, raklapokban a rendelkezésre álló tért, de az biztos, hogy mind az utasoknak, mind a csomagoknak bőven jut hely a „kombi egyterűben”. Függőleges irányba már-már feleslegesen sok is, ahogy az ebben a kategóriában lenni szokott, és mivel az övvonal felett sem szűkül be a kasztni, így a vállak, a kezek sem érnek össze, azaz oldalirányban is van elég. A tengelytáv meg 2810 milliméter, úgyhogy lehet terpeszkedni. Ha pedig nem használjuk ki az összes ülést, a hátsó sort – részletekben - előrehajtva, gond és kerék-kiszerelés nélkül befér egy bringa. Feltételezem több is, azt nem próbáltam, mindenesetre alapra 800 literes. További pozitívum, hogy a csomagtér-fedél kétfelé nyílik, így nem kell megküzdeni annak súlyával, az oldalsó tolóajtókon keresztül pedig könnyű ki- és beszállni, akár szűk helyen is.
daciadokkerstepway15dci35Nagyok a magas pozíciójú első ülések, a második sort ugyanakkor három személyre formázták, s bár kényelmük nyilván nem vetekedhet egy sokkal drágább, prémium minőségű és kategóriájú limuzinéval, ettől függetlenül nincs velük gáz. Simán bevállalhatók a Dokkerral a hosszú utak, utazások, de még mennyire! Akad rakodóhely is bőven, például a tető alatt húzódó polcon vagy az ajtózsebekben, a műszerfal tetején, s így tovább. A felszereltség daciás mértékkel nézve fullos, ám önmagában véve is jó. Csak néhány extráért kérnek felárat: a 7 colos érintőképernyővel vezérelhető MEDIA NAV rendszerért 110.000 forintot (Európa térképpel együtt), a csomagrögzítő hálóért 30.000 forintot, a fűthető első ülésekért 50.000 forintot, a hátsó parkolóradarért 60.000 forintot és a pótkerékért 25.000 forintot. Ennyi. Különben meg széria a légkondicionáló, a tempomat, a fedélzeti számítógép, a ködlámpa, az ABS és az ESC, a sok légzsák... A műszerfal és a kezelőszervek kialakítása egyszerű és logikus, minden magától értetődően működik.
daciadokkerstepway15dci10A gyújtáskulcs elfordítása után életre kelő 1.5 literes dízelmotor 90 lóerős, 150.000 forinttal olcsóbban 75 lovas változat is választható (még a vásárlás során). Utóbbit nem próbáltuk, ám a tesztautóban szereplő egységgel teljesen elégedettek voltunk. Nemcsak azért mert hihetetlenül pénztárcabarát: tesztünk során 4,9 literes átlagot mértünk vele, hanem mert az általa nyújtott dinamika is megfelelt az elvárásainknak. Kétségtelen, hogy nem tud 180 km/h-val száguldani az autópályán (162 km/h a végsebessége), s lámpától való elrajtolásnál sem gyorsulja le a Kawasaki Hayabusát, és még a Volkswagen Golfot sem, ettől függetlenül a 90 lóerő és a 200 Nm-es csúcsnyomaték – az ötfokozatú váltót ügyesen használva - meggyőzően mozgatta az üresen 1205 kilogrammos Dokkert. Olyannyira, hogy nem restelltem bekapcsolni az ECO gombot, mely egy kicsit lebutította a dCi aggregátot. S így sem tartottam fel a forgalmat, így sem voltam lassabb az átlagnál, a Dokker Stepway – leszámítva csinos külsejét – tökéletesen belesimult az utca forgalmába és ritmusába. Ráadásul viszonylag kulturált, vagyis nem sok vizet zavart a kabinban, s ahogy már említettem, inni sem kért sokat. A futóműve, az maga csoda Magyarországra, fel sem tűnt vele, hogy mennyire gáz a nyolcas út külső sávja, a legtöbb úthibán csak röhögtünk vele. Közben meg stabilan, billegés nélkül vette a kanyarokat, bírta a kiképzést is. A függőleges lemezek miatt könnyű volt vele manőverezni, a tolatásban pedig radar segített.
Szóval, röviden összefoglalva: „Ceausescu négykerekű bosszújából” nem is oly titkolt favorit lett. Ráadásul nem vagyok egyedül ezzel a véleményem, ami azt jelenti, hogy végre beért a Renault és a Dacia közös munkája Magyarországon is. Egyedül a Stepway felszereltség felára elgondolkodtató... ám nem annyira drága, hogy végül ne csábuljon el neki az ember fia.

Pin It