Volkswagen Golf GTE 2016

Kövezzenek meg érte, de (szerintem) a Golf GTE majd’ minden szempontból jobb választás, mint a sima vagy Performance „csomagos” GTI. Persze, gyorsulás és végsebesség terén csúnyán lemarad a házi konkurenseivel szemben, de – kérdezem én – melyik tud menni akár 50 kilométert tisztán elektromos üzemmódban?! Na, ugye!

vwgolfgte03Ráadásul a „csúnyán lemaradás”, nem is annyira csúnya. A 220 lóerős GTI 6,5 másodperc alatt gyorsul 0-ról 100 km/h-ra - manuális és DSG váltóval egyaránt -, végsebessége 246 km/h. A 10 lóerővel erősebb Performance változat mindössze egytized másodperccel gyorsabb ennél, de már megfutja a 250 km/h-t. A 265 lovas Clubsport ugyanakkor más tészta, ezért most hagyjuk is!
Ezzel szemben a 204 lóerős GTE 7,3 másodperc alatt éri el álló helyzetből a 100 km/h-t, végsebessége pedig „csak” 222 km/h. Vagyis nyolc-, illetve kilenctized szekundum a különbség a GTI-k javára, viszont egyik sem tud tisztán elektromos üzemben haladni, s mindkettő zabálja a szuperbenzint a GTE-hez képest. Ha valakinek utóbbi tényezők abszolút nem számítanak, ne habozzon... mi azonban most mutatunk egy igazi alternatívát!
50 „tiszta” km nem sok. Nem lehet elmenni „belőle” Budapestről a Balatonra vagy a Balatonról Budapestre, netán Miskolcra. Ellenben arra tökéletesen elég, hogy egy teljesen átlagos napon, városon belül – beleértve akár a fővárost is – fedezze a kilométerigényünket, azaz bemenjünk a munkahelyre, majd haza, plusz még elugorjunk bevásárolni. Pláne, ha munka és vásárlás alatt is konnektorra tudjuk kötni a négykerekű jószágot. Aztán este, a garázsban újra!
Közben nem kell kompromisszumot kötnünk, nem kell attól félnünk, hogy útközben elfogy az akkumulátorból a „nafta”, mert ilyenkor a Golf GTE simán átvált benzinmotorra, hiszen ez a gyakorlati lényege a plug-in hybrid autóknak. Az – oda-vissza - átállás az üzemmódok között majdhogynem észrevehetetlen, a rendkívül kulturált 1.4 TSI motor ezúttal sem hazudtolja meg magát, remek munkát végez. Ahogy a hatfokozatú DSG váltó is, gyorsításkor elmarad a Toyotákra – ilyenkor - jellemző megemelt hangerő, a Golf GTE csak gyorsul és gyorsul. „Finoman”, mindazonáltal határozottan dinamikusan.
vwgolfgteA plug-in hybrid hajtáslánc a Volkswagen Golf GTE esetében – nagyon leegyszerűsítve - a már említett 1.4 TSI motor (150 LE), a 102 lóerős villanymotor, valamint a hatfokozatú DSG váltó kombinációjából áll össze, a rendszer összteljesítménye 204 lóerő, maximális nyomatéka 350 Nm. A 8,7 kWh-s lítium-ion akkumulátor feltöltése 3 óra 45 percet vesz igénybe, ám a nyilvános állomásokról vagy az opcionális otthoni fali töltőről már 2 óra 15 perc alatt is megtankolható. A csatlakozó az első embléma alatt rejtőzik.
vwgolfgte07Hogy majdnem képes tartani a lépést a GTI kiadással? Az elsősorban a villanymotor azonnal - késlekedés nélkül - rendelkezésre álló nyomatékmaximumának, továbbá a két erőforrás együttműködésének köszönhető. Különösen Boost üzemmódban kiemelkedő a Golf GTE menetdinamikája, amikor a két aggregát ereje összeadódik. Az E-Mode gomb megnyomásakor a benzinmotor szabadságra megy, s onnantól kezdve néma csendben, még mindig elfogadható lendülettel autózhatunk – 130 km/h-s tempóig. Nagyon tuti! S ahogy már korábban említettem, a kormányról is kapcsolható DSG sebességváltó sima váltásokat és „átállásokat” végez. A Toyota Prius nem ennyire kifinomult... Feltétlen említést érdemel még, hogy az akkumulátor menet közben is tölthető, fékezéssel vagy a megfelelő üzemmód kiválasztásával. Mi így bőven több, mint harminc kilométert tettünk meg a környezet szennyezése nélkül. Ettől függetlenül a 1,5 literes gyári átlagfogyasztás álom (maradt) számunkra, ám napi töltéssel akár meg is valósítható. Mi 4,1 literes átlagot mértünk.
vwgolfgte11Ami nagyon kedvező érték egy „GTI-től”. Ráadásként a 18 colos kerekekkel és az adaptív lengéscsillapítókkal szerelt, ültetett futóművel magabiztosan és sportosan kanyarodik a plug-in hybrid Golf, annak ellenére is, hogy a GTE üresen 1525 kilogrammot nyom. Rossz úton inkább a komfort(osabb) beállítást érdemes használni, az utasok biztosan hálásak lesznek érte, miközben a kiegyensúlyozottságából mit sem veszít az autó. Óvjuk a környezetet, s közben élvezzük!
vwgolfgte28Mindezeken felül a GTE ugyanazokat a szolgáltatásokat nyújtja, mint egy normál Golf, sőt még egy kicsit többet. A nagyméretű, színes érintőképernyőn például nemcsak a navigáció vagy a rádió jelenik meg, hanem a hajtáslánc aktuális működését és adatait is nyomon követhetjük. A műszerfalon szintén egyedi órákat találunk, a bal oldali a fordulatszámon kívül az akkumulátor töltését is mutatja. Egy csomó funkció – például a fedélzeti számítógép, a Bluetooth kapcsolattal csatlakoztatott okostelefon vagy a „zene” – a lapított aljú, kék varrással és GTE emblémával díszített volán gombjairól is elérhető és vezérelhető. Sokkal látványosabbak ezeknél az alapáron járó kékkockás sportülések, melyek a különleges hajtóművön kívül a GTI hagyományokra is utál. A sötét (fekete) tetőkárpittal, a Checkered Black dekorbetétekkel és a kék díszöltésekkel valóban sportos a hangulat.
vwgolfgte26Ettől azonban nem változik meg a helykínálat, pont ugyanannyi tér van a GTE-ben, mint egy sima, normális Golfban, csak a csomagtartó kapacitása kisebb, mivel a magasabb padló alatt lapulnak az akkumulátorok.
Ugyanez a kettősség jellemzi a külsejét is: Golf is, meg GTE is. Zárt hűtőrácsán és jellegzetes fényszóróin egy hangsúlyos kék csík fut végig, mi több, az embléma szintúgy bekékült. A látványt a C-alakú nappali menetfénnyel kiegészített, egyedi első lökhárító és a 18 colos Marseille könnyűfém felnik teszik teljessé, s körülbelül ennyi a különbség. Amiről eddig még nem volt szó: rengeteg vezetőtámogató segéd kapható a Golf GTE-hez, valamelyik felárért, megint másik pedig az alapfelszereltség részeként. A tesztautó közel 14.000.000 forintos árába persze bele is kell, hogy férjen... Szóval, nem olcsó, de ha mellette döntünk, akkor a környezet óvása mellett a dinamikáról, a vezetési élményről sem kell lemondanunk.

 

A Volkswagen-hreinket a Csermely és Társa Kft. támogatja:

csermelyjanuarjetta

Pin It