Hyundai Tucson 1.6 T-GDI Sun Limited Edition

Nahát, képzeljék csak! A hétvégén bevásároltam a Tescóban, fizettem, mint egy katonatiszt, aztán mivel utálok kocsit tolni (mindenféle formában), „szakadós” nejlonzacskókkal a kezeimben bandukoltam a parkoló felé. Slusszkulcs meg valamelyik zsebemben, mindegy is, nem izgultam azon, hogy miként fogom kinyitni a csomagtartó-ajtót, mert éppen egy Hyundai Tucsont használtam. Még csak a lábamat sem kellett meglengetnem a hátsó lökhárító alatt, csak mögé álltam, a kocsi meg érzékelte a jeladót, csippantott kettőt, s fel is tárult a hatalmas bendő. Na, körülbelül ez a Hyundai Tucson legnagyobb újdonsága!

hyundaitucson16tgdi4x4sunlimited15Na, ez így gonoszság volt a részemről, másrészt meg nem is igaz, hiszen a Hyundai Tucson szinte az utolsó porcikájáig megújult. És különben is, sokkal jelentősebb előrelépés történt a dizájn terén, nézzék csak meg a képeket! Most nem azért mondom, de a korábbi Tucson, illetve akkor még IX35 formája „fényévekre” volt a KIA Sportage-étől, s nem a Hyundai volt a szebb. Leginkább guruló szappantartóra hasonlított a dél-koreai crossover, szemben a testvérmodell határozottan kemény, férfias megjelenésével. Még jó, hogy a modellváltás során a nevét is lecserélték.
hyundaitucson16tgdi4x4sunlimited07Most azonban már nem fogadnék a Sportage győzelmére, mert sokat, nagyon sokat fejlődött a Tucson karaktere. Modern, markáns és igen, végre férfias a karosszériája, s bár a hatszögletű hűtőmaszkjával beleillik a Hyundai jelenlegi arculatába, egy cseppet sem tucat. Szúrós tekintetéhez jól passzolnak a fekete és alumíniumszürke kiegészítők, a nagy 19 colos könnyűfém keréktárcsák és nem utolsósorban a kék fényezés.
hyundaitucson16tgdi4x4sunlimited16Itt kell azt is megjegyeznem, hogy ha nem is jelentősen, de mindenképp hosszabb és szélesebb, illetve alacsonyabb lett a Tucson az ix35-nél, s a tengelytávja is gyarapodott 3 centiméterrel. A raktér meg összement, mankókerékkel 513, teljes értékű pótkerékkel 488 literes a kapacitása. Szóval, mindenesetre elég nagy és bővíthető, az automata ajtónyitás pedig már-már megfizethetetlenül kényelmes opció.
hyundaitucson16tgdi4x4sunlimited25Az utastér is az előnyére változott, s nem pusztán a helykínálatát illetően. Kompakt, de csak a kategóriáját tekintve az, egyébként meg a Tucsonnal öten is nyugodtan nekivághatunk egy hosszabb túrának. Az állítható háttámlájú hátsó ülések majdnem olyan kényelmesek, mint az elsők, jut kartámasz és pohártartó mindenkinek, a jó térérzethez a panoráma napfénytető és a kontrasztos, de többnyire inkább világos kárpitozás is hozzájárul. Utóbbi már a modern dizájn része, a lakberendezők mindent az utolsó divat szerint alakítottak ki. Persze, a tesztautónk a legmagasabb, Sun Limited felszereltségű volt. Így vakdugók nem voltak, viszont 4,2 colos színes LCD TFT kijelzőjű „Supervision” műszeregység tájékoztatott minket a legfontosabb információkról, a hűthető és hátul is fűthető ülések elektromosan mozogtak, s szinte az összes ma elérhető vezetőtámogató rendszer – táblafelismerő, holttér-figyelő, mögöttes keresztirányú forgalomfelügyelet, lejtmenet-vezérlő, sávtartó berendezés – velünk együtt vigyázott az autó és a bennülők épségére az utazás közben. Röviden összefoglalva: tágas, modern és minőségi a Tucson belseje, ami azonban nem azt jelenti, hogy mindenhol puha és finom anyagokat találunk, mert nem, hanem azt, hogy az összeszerelés és a látvány első osztályú. Az összes kapcsoló, gomb finoman, magától értetődőn működik, az ergonómia tökéletes, nehéz belekötni bármibe.
hyundaitucson16tgdi4x4sunlimited24A felszereltséghez hasonlóan a gépháztető alatt rejtőző erőforrás, illetve hajtáslánc is a csúcsot jelentette, méghozzá az 1,6-os benzines turbómotor, valamint összkerék-hajtás és egy hétfokozatú duplakuplungos automataváltó formájában. A motor maximális teljesítménye 177 lóerő, csúcsnyomatéka 265 Nm, ami az 1500-tól kezdődő és 4500-as fordulatig tartó tartományban folyamatosan a rendelkezésemre állt. Talán ennek a lapos nyomatékgörbének és a hétfokozatú váltó karakterisztikájának köszönhető, hogy nem éreztem a Tucsonban a kirobbanó erőt, kivétel Sport üzemmódban, padlógázzal közlekedve. Ilyenkor megmutatta, hogy a 177 lóerő az 177 lóerő, s hogy simán tudja a gyári gyorsulási adatokat: 9,1 másodperc alatt felgyorsul 0-ról 100 km/h-ra, végsebessége pedig 201 km/h. Ám sokkal inkább nyugodt jellemével kényeztetett a Tucson, alapvető egyéniségének azt hiszem, sokkal jobban megfelelt a komótos vonulás. Száraz idő volt, így az igény szerint aktiválódó négykerék-hajtás működését nem tettem próbára, földúton és emelkedőn mentem ugyan vele, de azt azért nem merném komoly megmérettetésnek nevezni. A lényeg, hogy a rendszer tapadásvesztés esetén a nyomaték akár 50 százalékát azonnal a hátsó kerekekre irányítja, méghozzá teljesen automatikusan. Sőt, extrém esetben fix, 50-50 százalékos osztási arány is beállítható. A duplakuplungos váltó nem sok vizet zavar, ami tulajdonképpen dicséret, a futómű stabil, de nem betonkemény, hanem elfogadható kompromisszumot nyújt. Az átlagfogyasztás pedig 8,6 literre jött ki, ami csak annak fényében magas, hogy legtöbbször hosszú távon, országúton autóztunk vele, abszolút szabályos tempóban.
Mindezért 9.199.000 forintot kér a Hyundai alapra. Sok pénz, de sokat is nyújt érte a Tucson, mely elsősorban átgondoltságával és menő formájával emelkedik ki a többiek közül. Bevásárláskor pedig csak csodálkozunk, hogy mások miért kínlódnak a csomagtartó-ajtó nyitásával...

 

 
A tesztautót az Ivanics Fehérvár Kft. biztosította számunkra.

Pin It