Porsche 911 Carrera 4S 2016

Nagy pillanatok ezek, a Porsche magyarországi forgalmazója jóvoltából hazai környezetben tesztelhettük a Porsche új 911-es modelljét. Mi a Carrera 4S modellt választottuk, mely egyfajta élhető kompromisszumot jelent, ha beszélhetünk egyáltalán ilyenről egy Porsche esetében.

porsche911carrera4s2016eA 911 tulajdonosok több mint egyharmada összkerékhajtással vásárolja autóját. Ezért a Porschénak különösen fontos volt, hogy a Carrera 4 és 4S modellek bevetésre készen legyenek az új motorokkal, már a bevezetés pillanatában is.
A régi 3.8 literes szívó erőforrást egy újonnan tervezett, 3 literes turbós bokszer váltotta le. Méghozzá annyira új, hogy gyakorlatilag csak a hengerek száma egyezik meg a nagy elődével. Aggódni azonban felesleges, mert a Porschénak több mint négy évtizedes tapasztalata van a turbómotorok terén, akár az autóversenyzés, akár a termelés területén. A fejlesztés során az „elsődleges” cél a fogyasztás csökkentése volt, de ilyen szempontból ezúttal nem vizsgáltuk a Carrera 4S-t.
Más szempontból viszont az eredmény csodás, a duplaturbós, háromliteres, hathengeres motor az S modellekben 420 lóerőt mozgósít, illetve nem kevesebb, mint 500 Nm nyomatékot szabadít a kerekekre. Ez pedig pontosan 20 lóerővel több, mint korábban. Ehhez a mérnökök többek között módosították a turbófeltöltőt, valamint speciális kipufogórendszert és áthangolt motorvezérlőt alkalmaztak. De Indítsunk! Kulcs a helyén, azaz a bal oldalon! Gázt adunk, a Porsche meglódul, turbólyuk, az nincs, alacsony fordulaton ébred, spontán reagál, ha kell, azonnal tol a 3.0 literes erőmű.
A sport kipufogórendszer külön szót érdemel, igaz, ez opciós tétel az árlistán, de az utolsó fillérig megéri az árát. Ismérve, hogy a dupla vég középen kapott helyett. Gombnyomásra állítható a hangja, ami elképesztő: a régebbi léghűtéses elődöket idézi, „nyitott” állapotában ércesen zeng a hatos bokszermotor. Már csak ezért is érdemes az aggregátot 5000-es fordulat fölé pörgetni, nem érződik rajta a turbómotorokra jellemző felső fordulattartományi gyengülés, csúcsteljesítményét 6500-as fordulaton nyújtja. Persze, azért nem a jól megszokott szívó Porschés orgánumot halljuk, de ahogy megy, talán nem is bánjuk annyira.
porsche911carrera4s2016fA Carrera 4S elektrohidraulikus vezérlésű összkerékhajtása profi rendszer, gyorsulási értékei jobbak, mint a hasonló teljesítményű, hátsókerekes társainál. Az előnye ugyan minimális, csak egytized másodperc, de mindezt úgy, hogy 50 kg plusz terhet is jelent a négykerekes hajtáslánc. Hétfokozatú kézi váltóval 4,2 másodperc alatt gyorsul nulláról százas tempóra, a szintén 7 fokozatú PDK duplakuplungos automatával ez az érték kerek 4 másodpercre csökken, az opciós Sport Chrono csomag pedig további négytized szekundumot farag le ebből. Az már nem is meglepő, hogy ezt játszi könnyedséggel hozza, pályán kanyarból kirontva is kegyetlen katapultálást produkál, közben az összkerékhajtásnak köszönhetően rendkívül kezesen és érezhetően biztonságosan viselkedik.
porsche911carrera4s2016yDe nem lenne Porsche, ha ezt nem lehetne felülírni. Az új, kormányról működtethető Sport Response gomb megnyomásával, a Sport+ mód kiválasztásával, viszonylag sok játékot és némi extra driftet enged az autó! Az elektronika teljes kikapcsolásától viszont óvakodjunk, mert akkor a picit farnehéz 911 a biztonságra fittyet hányva vad pörgésbe kezd. Ekkor már nincs védelem, ha hibázunk, akkor megy, amerre a lendület viszi. Maximum a jó tapadást biztosító 305/30 méretű Pirelli P Zero gumikban és a tudásunkban bízhatunk, hogy helyre hozzuk a meglódult 1,6 tonnás tömegét.
porsche911carrera4s2016Természetesen egyik legfőbb erényét, a hibátlan automata váltóját is tovább „csiszolták”. Az átprogramozott PDK egység tökéletes minta lehetne a prémium szegmens összes képviselője számára, nincs még egy darab, mely képes ennyire finoman kapcsolgatni lassú városi tempó mellett, majd utána egy pályanapon a teljesen begőzölt tulajdonos kedvébe tenni. S ez nem holmi marketingduma. Városban – a kényelemre törekedve - hamar felkapcsolgat, míg sportos használat során az ideális fokozatot és fordulatszámot használva, szinte katapultálja az autót. Ha kedvünk támad játszani, akkor kézzel is belenyúlhatunk a folyamatba a kormányon lévő váltófülekkel, amire azonnal, késedelem nélkül reagál. Sport+ módban olyan villámgyorsan, durván vált, hogy beleremeg a Porsche, az ülés pedig hátba vág.
porsche911carrera4s2016uKívülről szinte nem módosítottak a 911-es formáján, maradt a legendás sziluett, minimális különbségekkel: immár az összes fényszórója teljesen LED-essé vált. Ezen túl az összkerekes modellek jellemzőjeként a hatásos fékek megnyomásakor fel-felvillan a hátsó lámpákat összekötő fénycsík. Plusz az S modellek piros féknyergek kapnak, elöl az alapváltozattal megegyező méretű, 330 milliméteres tárcsákkal, hátul pedig - a nagyobb teljesítményhez igazítva - 350 milliméteresekkel. Ha azonban maradna némi apró a pénztárcánkban, akkor választhatunk kerámia fékeket is, elöl 410 milliméteres, hátul 390 milliméteres tárcsákkal. A 911 Turbo modell tesztelésekor már megtapasztalhattuk ennek brutális és fáradhatatlan tudását, de szerintünk az S modellben ez a fék rendszer is maximálisan elegendő. Hiszen hideg fékekkel 35,8 méter alatt megáll 100 km/h-ról, bemelegítés után meg csak 33,3 méter kell hozzá. Kíméletlen érzés!
Az autó méretei sem változtak, leszámítva, hogy egy centiméterrel alacsonyabb lett. Az első lökhárító viszont érdekes megoldást kapott: a két szélen elhelyezkedő, hűtő légterelő automatikusan nyitódik-záródik a fogyasztás mérséklése érdekében. Vagyis városi tempónál csukva vannak, sport beállításnál ellenben nyitódnak a motor jobb hűtését szolgálva.
porsche911carrera4s2016cA belső tér szintén megőrizte sportos atmoszféráját, úgy, hogy itt is maradt minden a régiben. A minőség és a kivitelezés kikezdhetetlen. Öt kerek műszert – négy analóg és egy változtatható tartalmú TFT – lát maga előtt a pilóta. Utóbbin jelenik meg az összes grafikus tartalom, többek között a gyorsulási erők nagysága, a turbó állapota, vagy a navigáció. A kormány szintén új, a jó fogású volánt a 918 Spydertől örökölte.
A további extrák felsorolása majdhogynem lehetetlen, a Porsche is külön 100 oldalas katalógusban taglalja azokat. Szóval, tessék lapozgatni a könyvét! Végül röviden összefoglalva az egész napos használat tapasztalatait, sokszor úgy éreztem, mintha egy kényelmes, hétköznapi használatra is alkalmas luxusautóban ültem volna, ami egy-egy hétvégén vagy akár munka után, kiengedve a gőzt, mennyei élvezeteket okoz. Mert ilyenkor jöhetnek a hátba veregetős gyorsulások, az eszméletlen kanyarsebességek, meg az ebből fakadó mosoly és libabőr, amit a Carrera vásárlók közönsége igazán díjaz. Az árakról és a fogyasztásról meg nyugodtan feledkezünk el.

Pin It