FIAT Dobló Panorama 1.6 MultiJet 105 Lounge

Frankfurtig mentünk vele, meg vissza, hogy bizonyíthasson. Na, meg szükségünk is volt rá. Egy keveset fogyasztó, nagy utas- és csomagterű, autópályázást is bíró utazóautóra. Hogy bejött-e?! Rögtön kiderül!

fiatdoblopanorama16multijet105lounge11A középső üléssor például fifty-fifty arányban. Vagyis a Frankfurtba utazó négyfős AutósVilág-csapat nem tudott egyöntetűen megegyezni abban, hogy kényelmes-e a Dobló második üléssora vagy sem. A helyzetet némiképp árnyalja, hogy az egyik pozitív szavazat épp attól a fotós kollégánktól érkezett, aki egy doboz zserbóval és/vagy fasírozottal felszerelkezve a platós IFA hátuljában is boldog, pláne, ha kellemes idő van a ponyva alatt. Ugyanakkor a Dobló Panorama mentségére szóljon, hogy egyik sem volt a fedélzeten, csak meleg. Mindenesetre maradjunk annyiban, hogy a hétüléses verzió középső üléssorának - túl - meredek szögű háttámlája karót nyelt testtartást kíván.
fiatdoblopanorama16multijet105lounge02Ahogy zserbó vagy fasírozott, úgy a leghátsó – a hatodik és a hetedik - ülések is hiányoztak a Dobló kabinjából. Nekünk mondjuk pont nem, direkt hagytuk otthon azokat, hogy ne foglalják el a csomagtartó jelentős hányadát. (Kiszerelésük amúgy nem túl bonyolult, cipelni azonban nem könnyű őket.) Kellett a placc a csomagjainknak, különös tekintettel arra a magas komfortszintet szerető útitársunkra, akinek „népmesei mélységű batyujában" minden – de szó szerint minden - földi jó benne volt. Nem is volt teljesíthetetlen kívánságunk. Szó se róla, úgyis elfért minden, bőrönd, fotóstáskák, sporttáskák, s miegymás; méghozzá bőven... hiszen 790 literes a Dobló raktere. S még csak a rövid tengelytávú, normál tetőmagasságú változatról beszélünk!
fiatdoblopanorama16multijet105lounge07A helykínálatot sem érheti panasz, nyilván a két első sorról tudunk nyilatkozni, a függőleges és fölfelé széttartó oldalfalak, a jókora belmagasság, illetve a 2775 milliméteres tengelytáv személyautók között szokatlan méreteket garantálnak. Majdhogynem fel lehet állni a Doblóban, valószínűleg a magasított verzióban annak sincs semmi akadálya. A beszállás szintén könnyű a nagy első és a kétoldali hátsó tolóajtóknak köszönhetően, a hatalmas, egyben nyíló csomagtérfedél viszont piszok nehéz volt.
fiatdoblopanorama16multijet105lounge14Ezzel szemben az apróságoknak - és a nem annyira apróságoknak - könnyű helyet találni az utastérben, még akkor is, ha a tetszetős műszerfalon nincs túl sok rekesz – a méretes kesztyűtartót leszámítva. Például egy feneketlen mély polc húzódik végig a vezető és az anyós feje felett, a tető alatt. Az ajtózsebek elnyelik a másfél literes palackokat, plusz a szendvicseket, a savanyúcukrot, a kekszet és ropit... azt hiszem, hogy semmit nem felejtettem ki. Visszatérve a műszerfalhoz; a dizájnja teljesen rendben van. Nem hiszem, hogy a látvány alapján bárkinek eszébe jutna, hogy a Doblóból készül haszongépjármű verzió, a kellemes formák és a színes, jó minőségű kárpitok simán feledtetik az olasz autó származását. Maximum a nagy visszapillantó tükrök és a masszív kialakítású, külső-belső kilincsek láttán „kapcsolunk". A felszereltség ugyancsak nem hagy kívánnivalót maga után, a kormány multifunkciós, a klíma könnyedén átszellőzteti a kabint, a hátsó ablakok lehúzhatók, a zár meg központi, radar vagy kamera segít a tolatásban, s mindezek mellett van USB-csatlakozási lehetőség. Így többek között Vasco Rossi énekelt (a telefonomról) az utazás alatt. A további opciókért pedig látogassanak el a FIAT saját honlapjára.
fiatdoblopanorama16multijet105lounge03Mi inkább a Maina parti Frankfurtba utaztunk a Doblóval. Veszprém-Frankfurt 919 kilométer a Google-maps szerint, ami oda-vissza 1838 km, plusz még, amit ott mászkáltunk, meg egy extra pesti kiruccanás. Szóval, körülbelül 3000 kilométert autóztunk a Doblóval, így alaposan kiismertük az 1,6-os MultiJet dízelmotor minden csínját-bínját; elsősorban a minél alacsonyabb fogyasztásra fókuszálva. Végül a FIAT 5,8 liter gázolajat égetett el 100 kilométerenként, ami nem rossz, de lehetett volna sokkal jobb is. Különösen, ha nem kell órákat állnunk az osztrák-német határon, majd utána a lovak közé csapva a német sztrádán behozni a „lemaradást". 110-120 km/h érezhetően az a határ, mely felett a Dobló már több üzemanyagot igényel, addig méretéhez és légellenállásához képest meglepően étvágytalan.
fiatdoblopanorama16multijet105lounge18Különben bírta a „strapát" a furgonból lett egyterű; habár csak 105 lóerős, terhelten is simán felvette a forgalom ritmusát, bár az előzésekhez nyilvánvalóan több helyre és időre volt szüksége, mint üresen. Akkor viszont... határozottan fürge jószág. A 290 Nm-es csúcsnyomatéka már 1500-as fordulaton „megérkezik", emiatt kevés váltással vezethető a Dobló. A hatfokozatú manuális váltó karja egyébként kifejezetten jó helyen: közel a kormányhoz és magasan van. Utóbbi – mármint a multifunkciós volán kis erővel tekergethető, városban, szűk utcákban és mélygarázsban is könnyű manőverezni vele, ha egyszer már befértünk a magasságkorlátozást jelző akadály alatt. Mindemellett még kulturált is az 1.6 literes dízelmotor, illetve alacsony a Doblo zajszintje, nem kellett ordítva beszélgetnünk vagy bömböltetnünk az érintőképernyős kijelzővel rendelkező hifit (pontosabban 5 colos UConnect infotainment rendszert).
Bármilyen hihetetlen, de a Doblo Panorama rúgózása egyáltalán nem teherautós, elsősorban a hátsó bi-link felfüggesztésnek hála. Súly nélkül, terheletlenül sem pattog az autó, ügyesen vasalja ki az útegyenetlenségeket, ám a komfort nem megy a jó útfogás rovására. Szépen kanyarodik, magabiztosan fékez, ideális útitárs. Ami még jól jött a hosszú túra alatt, az a tempomat, meg a modern életvédelmi eszközök nyújtotta biztonságérzet. Ezzel a motorral és felszereltséggel 6.450.000 forintért vihető haza. 

Pin It