Ford S-Max Vignale 2.0 TDCi - Karácsonyi prémium

Cashmere prémium bőrkárpitozásával, Milano Grigio metálfényezésével, minden igényt kielégítő felszereltségével és 210 lóerős dízelmotorjával folyamatosan kényeztet minket a Ford S-Max Vignale. Az ára azonban felettébb elgondolkodtató.

fordsmaxvignale10A karácsonyi „bónuszként” kapott Ford S-Max Vignale vételára ugyanis 16.520.000 forint. Ezáltal pedig egy átlag magyar család számára alighanem elérhetetlenül drága a Ford luxus egyterűje – feltehetően nem is ők jelentik a célcsoportot -, viszont a prémium „konkurenciához” képest nincs eltúlozva az árcéduláján szereplő összeg. Hogy miért van akkor idézőjelbe zárva a konkurencia szó?! Azért, mert ezzel a kivitellel, felszereltséggel és motorizáltsággal az S-Max Vignale (tesztautó) egyedülálló szereplő az európai piacon, egyetlen konkrét vetélytársa sincs neki. Így kénytelen voltam a konvencionális prémiummodellekkel összehasonlítani az S-Max Vignale-t, és megnézni, hogy mit nyújt azokhoz képest. Márpedig ezen a téren nem áll rosszul a Ford kisbusza. Az megint más kérdés, hogy a vásárlók elfogadják-e a Vignale-t exkluzív és fényűző márkanévként, vagy „csupán” egy extra Fordként tekintenek rá...
Mivel erre most úgysem kapunk azonnali választ, inkább nézzük meg, hogy mit ad az S-Max Vignale ennyi pénzért. Először is egy batár nagy karosszériát és egy ismerős formát, azt hiszem, hogy se egyiket, se másikat nem kell különösebben magyarázni: a 4,8 méter hosszú egyterű már jó ideje a piacon van S-Max néven. S alapvetően a Vignale sem változtatta meg az autó sportosan elegáns karakterét, csak feldobta néhány egyedi kiegészítővel. Például a fényviszonyoktól függően különböző árnyalatokban játszó, de mindig végtelenül elegáns Milano Grigio fényezéssel. A Grigio alapvetően szürkét jelentene, a Vignale S-Max azonban időnként halvány rózsaszín, máskor drapp, hogy aztán nagy ritkán az „eredeti” színében tündököljön. Tökéletesen illik hozzá a sokküllős 18 colos könnyűfém felni is, remekül kiegészítve az ablakok és ködlámpák körül, illetve a kasztni alsó részén végigfutó króm díszítést. Exkluzív még a hűtőmaszk mintázata, valamint extra a hátsó spoiler is, összességében azonban nagyon egységes, kifinomult a design.
fordsmaxvignale29Ha valakinek kívülről nem tűnnének fel a Vignale feliratok, az beszálláskor tutira elámul a pompás bőrkárpit látványától. De talán az is, aki tisztában van a márkanév - újkori - pozícionálásával. A Windsor Cashmere perforált prémium bőr bármelyik méregdrága limuzinban megállná a helyét, ráadásul jutott belőle bőven az ajtókra is, illetve a lakberendezők a műszerfalat is bőrrel vonták be – csak sötétebb árnyalatúval. Szóval az atmoszféra és a kivitelezés tökéletesen megtévesztő, pusztán a nagy tér, az átlagosnál magasabb üléspozíció, a második sor három különálló és -mozgó ülése, illetve az utolsó sor elektromos kezelőgombjai árulják el, hogy nem hagyományos luxusautóban ülünk. A bőséges helykínálat ugyanakkor megegyezik a sima S-Maxéval, a komfortszint azonban teljesen más, főleg a vezető- és az anyósülésben. Ott ugyanis (opciós) Multi Contour, azaz klimatizált, 10 irányba elektromosan állítható és masszázs funkcióval rendelkező ülések várják a szerencsés utasokat, míg a középső sorban ülőket sötétített ablakok védik a kíváncsi tekintetek elöl, illetve háromzónás klíma gondoskodik a kívánt hőmérsékletről. Mindezeken túl leghátra is jutott olvasólámpa és pohártartós könyöklő, ide azonban kizárólag gyerekeket ültessünk jó szívvel, őket is lehetőleg rövid távra és szükségből. Hét üléssel egyébként is apró a raktér, öttel viszont már-már feleslegesen nagy. Emellett láblengetésre kinyílik a fedele, újra megismételve ezt a mozdulatot vagy gombnyomásra bezár, van benne akasztó és egy csomó más hasznos holmi.
fordsmaxvignale32A felszereltségről már részben szó esett, amire meg még feltétlenül érdemes szót pazarolni, az a „mindentudó” és egyénileg konfigurálható műszerfal, az érintőképernyővel és hagyományos gombokkal is egyaránt vezérelhető, kifogástalanul szóló SONY hifi, és a rengeteg aktív vezetőtámogató segéd. Utóbbiak közül a legfontosabb tételeket sorolom: intelligens sebességtartó automatika közlekedési táblafelismerővel kiegészítve, elektrokromatikus visszapillantó tükrök, osztott képes front és tolatókamera, adaptív LED fényszórórendszer automata távfénnyel, sávelhagyásra figyelmeztetővel és éberségfigyelővel felvértezett sávtartó automatika stb... Mind hibátlanul tette a dolgát, ahogy a fagyos téli reggeleken a fűtött első szélvédő (és volán) is. Miközben mások fázósan kapargatták a jeget az autójukról, én az S-Max Vignale melegedő vezetőülésében vártam, hogy a fűtőszálak elvégezzék helyettem a feladatot. Körülbelül öt perc kellett nekik a tökéletesen „tiszta”, jégmentes állapot eléréséhez. Ezzel szemben sötétben utáltam a nappal láthatatlan kényelmi „berendezést”, mivel zavaróan megtörték a szembejövő lámpák fényeit.
fordsmaxvignale04A gombnyomásra induló 2.0 literes TDCi dízelmotor 210 lóerős maximális teljesítményével és 450 Nm-es nyomatékcsúcsával messze jobb menetteljesítményeket kínált, mint amit egy buszlimuzintól elvártam volna. A finoman kapcsoló hatfokozatú automatával, illetve az adaptív (vagy sebességfüggő) szervókormánnyal nemcsak pofonegyszerű és kényelmes volt a vezetése városban és országúton egyaránt, hanem határozottan dinamikus és egyúttal harmonikus egyéniségnek tűnt. A váltónak ugyan volt sportfokozata, mely tovább pörgette a négyhengeres erőforrást, nem feltétlenül volt szükség annak használatára, „nélküle” is lelkesen gyorsult az S-Max Vignale, melynek méretes teste és másfél tonnát meghaladó üres tömege ellenére sem voltak erőnléti problémái. Gyakorlatilag a teljes fordulatszám-tartományban egyenletes erőkifejtést produkált, elsősorban a szekvenciális bi-turbó feltöltésnek köszönhetően. A gyári adatok is alátámasztják az itt leírtakat: a német-amerikai egyterű 8,8 másodperc alatt gyorsul 0-ról 100 km/h-ra, és akár 218 km/h-val képes repeszteni. Miközben lendületesen falta a kilométereket, a dízel aggregát nem sok vizet zavart, amiben persze az aktív zajcsökkentésnek is lehetett szerepe. Egyedül hidegen hallatszott némi jellegzetes, dízeles kelepelés. Ugyanez a mértékletesség jellemezte a fogyasztását, noha agyár által megadott 5,5 literes  (vegyes) értéknek a közelébe sem jutottam, az egy literrel magasabb tesztátlaggal – a téli körülmények között – teljes mértékben elégedett voltam. Az adaptív lengéscsillapítókkal szerelt futóművet szintén csak dicsérni tudom, a kanyarokat rezzenéstelen magabiztossággal vette sorra, de ha szükség volt rá, akkor simán eltűntette a legdurvább úthibákat is. Ideális családi luxushajó válhatna belőle. Hogy mégsem tökéletes, az az üveggel kettéosztott A-oszlopnak köszönhető, mert bizonyos helyzetekben úgy betakart a látómezőbe, hogy attól féltem, hogy elütök egy gyalogost. Parkolásnál ellenben radar és kamera is segít, sőt, az S-Max Vignale maga is be bír állni a kiválasztott helyre.
fordsmaxvignale01aSzáz szónak is egy a vége: a Ford S-Max Vignale roppant sokat ad szerfölött sok pénzért. Mind árával, mind tudásával, nem utolsósorban pedig minőségével is felveszi a versenyt a prémium autókkal, jóval túlmutat a tradicionális családi autók határain. Mindenesetre Magyarországon irigylésre méltó helyzetben van az a família, amelyik megengedheti magának a birtoklását és a használatát.

 

A Ford-híreinket az Autó-Nexus Kft. támogatja:
Fiestahirdetes

Pin It