Porsche Macan GTS - Sportautó terepjáró gúnyában

A Porsche hazai forgalmazója jóvoltából itthon tesztelhettük legújabb, s igencsak meggyőző modelljeiket. Autórajongóként nem is kívánhatnánk náluk szebb látványt, és persze azt, hogy mindegyikkel napokig ismerkedhessünk. Mivel erre nem volt lehetőség, így az egynapos tesztre az új Macan GTS-t választottuk, mely megmutatta, hogy a hétköznapi használhatósága és a terepjáró képességei mellett vérbeli sportkocsi is. 

porschemacangts10sportautó, amely azért mindenféle igény kielégítésére alkalmas. Például kényelmesen elhelyezkedhet benne négy fő, és még sok csomagot is szállíthat.
Aztán terepen sem jön zavarba, de a luxus és az innováció is közel áll hozzá. A lényeg azonban az, hogy mindezek mellett a sportosság és a vezetés színtiszta élvezetének olyan magas szintjét nyújtja, amihez foghatót eddig nem láttunk a kategóriában.
A Macan-palettáját különböző benzines és dízel változatok alkotják, a csúcson azonban egyértelműen a Turbo kiadás áll - a maga 400 lóerejével. Egyvalami azonban hiányzik belőle: a letaglózó design, hiszen ugyanúgy néz ki, mint a gyengébb testvére. Ezért alkották meg a GTS-t, amely abszolút sportos eredetét már a látványával is igazolja. Hatalmas, 21 colos Sport Classic felnijeivel, sárga féknyergeivel, LED-es fényszóróival határozottan izgalmas a megjelenése, ehhez a fekete díszcsíkok és matt fekete kipufogó végek is hozzájárulnak.
porschemacangts16Igaz, „csak” 360 lóerő dolgozik a gépházteteje alatt, de ez a lényegen mit sem változtat. A Macan S-ből származó 3 literes V6 biturbó motorja - a hatékonyabb légbeszívó, illetve a megemelt töltőnyomás révén- 340 helyett 360 lóerős. Ugyanakkor a maximális nyomatéka is 500 Nm-re nőtt. Teljesítményét egy hétfokozatú automataválton - vagy, ahogy a gyár hívja: Porsche Doppelkupplung (PDK) - keresztül juttatja el a négy kerékhez. A váltó minden helyzetben „feltalálja magát” és villámgyors kapcsolgat a fokozatok között, s természetesen mi is kontrollálhatjuk a kormányról.
porschemacangts06A tökéletes időben kivitelezett visszaváltásokat a kipufogó szerénytelen durrogással és mély dörmögéssel hálálja meg, ami hidegrázós, libabőrözős érzést kelt és akaratlanul is elégedett mosolyt csal az arcunkra. Utóbbinak az is az oka, hogy az elektronika 7000-ig hagyja pörgetni a motort. Futóműve bolondbiztos, nem sok minden tudja zavarba hozni, a kanyarok biztos, hogy nem. Még nagy sebességgel vett fordulóknál sem érezni a majd’ két tonnás tömegét, ez részben annak is köszönhető, hogy a GTS 15 milliméterrel közelebb ül a talajhoz, plusz az adaptív futóművet feszesebbre hangolták. Ráadásul az alap 235/55 abroncsai helyett 265/45-ös papucsok feszülnek rajta.
porschemacangts04Ilyen adottságokkal természetesen hátrányba kerül a komfort, rossz minőségű úton üt és ráz, ám ezt nem róhatjuk fel hibaként, hiszen nyilvánvalóan tisztában vagyunk vele, hogy beszálláskor mit vállalunk. Kormányzása is hibátlan, pontosan és azonnal reagáló szerkezettel van dolgunk. Talán szokatlan is egy ilyen típusú autótól, viszont aki a Porsche család sportautó tagjaiból ül át ebbe a modellbe, azonnal ismerősnek érzi a dolgot. A pontos kormányzás amiatt is fontos, mert a tesztautó összkerékhajtása mellé elektronikus szabályozású önzáró differenciálmű is társul, mely a sportos beállításokon túl hátsókerék-hajtásúnak „mutatja” a GTS-t. Ettől pedig tovább hízik az örömfaktor mutatónk. A fékjeire nem is érdemes szót vesztegetni, hiszen azok hozzák a Porschétól megszokott jól adagolható, brutális formájukat.
porschemacangts13A belső hangulata tagadhatatlanul Porschés a GTS-nek: páratlan az anyagminőség, és van benne egy kis egyediség. A fekete sportüléseket piros cérnával varrták, miközben a hasított bőrkormány versenyautós feelinget ad. A helykínálatra sem az elöl, sem a hátul ülőknek nem lehet panasza, a Macan belső méretei gyakorlatilag megegyeznek az igen közeli rokon Q5-s Audi paraméterivel. S bár papíron öt személyes a GTS, mivel hátul is sportos kialakítást kaptak az ülések, inkább két személy kényelmes fogadására alkalmas. Csomagtartója alapból 500 literes, az ülések ledöntésével ez 1500 literig bővíthető.
porschemacangts16Szóval tökéletes családi autó is egyben, de csak majdnem. Sportos beállításai, hatalmas teljesítménye miatt képtelenség megállni, hogy ne használjuk ki legfőbb erényeit. A Porsche család kétajtós tagjaitól örökölt mintaszerű profizmusa folyamatosan próbára teszi a pilótát, amit nem biztos, hogy a utasok mindig nagyra értékelnek majd.

A Porsche Macan GTS röviden, 11 pontban összefoglalva:

1. A Carmine Red nevű speciális fényezés a Macannak is jól áll
2. A négy kipufogóból áradó „muzsika” folyamatos játékra csalogatja a pilótát
3. Szépek és egyediek az adaptív LED-es fényszórók
4. Jól mutatnak a 21 colos fekete felnik, melyeken 265-ös gumik feszülnek
5. A belső alapján bármelyik Porsche lehetne, anyagminősége egészen kiváló
6. Alcantara bőrfotelek várják az utasokat, piros díszvarrással a sportosság jegyében
7. Rengeteg a gomb, de azok nagy része az élményautózást szolgálja
8. Igazi túraautó - egy atléta kiállásával és erejével
9. ha telepakoljuk 500 literes csomagterét, akkor is 5 másodperc alatt gyorsul százas tempóra
10. A nagy testvér Cayenne is figyeli őt, de a Macan a luxus helyett inkább a sportos életre „gyúr”
11. Az ára valahol 22 millió környékéről indul, s a végtelenbe tart

 

Pin It