Mitsubishi Outlander 2.2 DI-D 4WD - Az alakváltó

Nemcsak az arányai változtak az előnyére, hanem meglepően dinamikus dizájnt is kapott a megújult Outlander. Még akkor is, ha a formája már ismerős lehet, hiszen a 2014-es párizsi autó kiállításon bemutatott PHEV Concept-S tanulmányautó hasonmása.... Az alacsonyabb, szélesebb és hosszabb Outlandert dízelmotorral és összkerékhajtással teszteltük.

1Az Outlander orr része teljesen új kialakítást kapott; ezt a koncepciót, mint a márka új dizájn irányzatát a mostanában megújult modellek mind megörökölték. A lökhárító aljától egészen a karcsú LED lámpák tetejéig végigfutó krómcsík teljesen egyedi megjelenést kölcsönöz az Outlandernek, ugyanakkor kicsit túlzásnak is érezzük a krómozás mértékét. Igaz, nem bontja meg az autó látványának egységét, de a lökhárító alsóbb részén olyan vastagra sikeredett, hogy az utca embere akár tükörnek is használhatná, ha nem lenne olyan mélyen. És ezzel még nem ért véget a króm használata, az ajtók alsó részére is jutott belőle, valamint a szintén LED technikát alkalmazó hátsó lámpák közti részt is így díszítették. Mindenesetre az „Orien Red” vörös fényezés kimondottan jól áll neki és szépek az újonnan tervezett 18 colos Y-küllős könnyűfém keréktárcsák is.
A belső térben is sok a változás az elődhöz képest. Az ajtók tágasra nyílnak, így a beszállás egyszerű, s azonnal feltűnik az új multifunkciós kormánykerék. Jó fogású, a korábbinál finomabb bőrborítással, zongoralakk-fekete betétekkel büszkélkedhet, plusz már fűthető is. A fényes fekete berakások a középkonzolon folytatódnak, ahol már nem olyan egyértelműen pozitív az ottlétük. Ugyanis csúnyán meglátszanak rajtuk az ujjlenyomatok, ugyanígy a por; ragyogóan tiszta állapotban, napos időben pedig az erős tükröződés lehet zavaró. A betét közepén elhelyezkedő 7 colos érintőképernyős kijelző viszont lehetővé teszi a legkorszerűbb technológiák használatát. A navigációs rendszerrel, CD-lejátszóval és két SD-kártyanyílással ellátott rendszer a tolatókamera képének megjelenítéséről is gondoskodik. És a zene szerelmesei is könnyen elragadtatják magukat, hiszen a 710 Watt összteljesítményű prémium hangrendszert a Rockford Fosgate szállítja.
6Az első ülések közti könyöklő puha bőr huzatot kapott, de a magassága nem állítható. A könyöklő alatti rész kopogós műanyaggal büszkélkedhet és olyan alacsonyra került, hogy vezetés közben a térdünket sem tudjuk nekitámasztani, ami hosszabb utazáskor talán jól jöhetne. Hátul hatalmas a hely az Outlanderben, ráadásul a második sor üléseit sínen tologathatjuk és a támlák dőlésszöge is állítható. Ha egy kicsit szűkösebbre vesszük a középső sort, akkor a harmadik sor utasainak is akad valamennyi hely, igaz, így is csak 170 centi magasságig ajánlott az ottlét. Cserébe a csomagoknak is marad egy aprócska tér. Az ülések lehajtásával viszont teljesen sík padlót kapunk, így majd 1700 literesig bővíthetjük a poggyászteret.
7A vezető előtti műszerfalat analóg órák uralják, a két főbb műszer között egy színes, multifunkciós központi kijelző található. A nagyméretű, minden fényviszony mellett jól látható, 4,2 colos kijelzőn minden fontos információt megtalálhatunk, többek között az Eco vezetéstámogató asszisztens adatait is. Ez egy aranyos megoldás, hogy a központi kijelzőn a kis fácska bezöldülő levelein láthatjuk, mennyire takarékosan használjuk az Outlandert. Egyébként az Eco mód aktiválásakor a rendszer befolyásolja a motor, a klímaberendezés és bizonyos esetekben az összkerékmeghajtás működését is. Bizony, szükség van erre a rendszerre, hogy az öregecske, 2.2 literes dízelerőforrással jó átlagfogyasztást produkáljunk. Autópályás használat mellett például 9 liter körüli átlagot mutatott, míg országúti tempónál ez az átlag 5,7 liter körül alakult. Teszt utunk során 7,3 literes fogyasztást mértünk száz kilométeren, szóval van jelentősége a zöld leveleknek, mert láttunk már jobb eredményt, főleg ezen a teljesítmény szinten.
16Amúgy a 150 lóerős erőforráshoz egy hatfokozatú, a kormányról is irányítható CVT automata váltó kapcsolódik és egy aktív öszkerékmeghajtási rendszer, ami a középkonzolon elhelyezett gomb megnyomásával három különböző hajtási módba állítható. És ami az egészet kordában tartja az az S-AWC, vagyis egy integrált vezérlőrendszer, ami stabilitást és könnyű kezelhetőséget szavatol rossz minőségű utakon is, az összekerékhajtás, a stabilitásvezérlő és a kicsúszásgátló kombinációjával.
13Futóműve kényelmes beállításokat kapott, szépen viseli a rossz minőségű utakat, sajnos cserébe nem szereti az erőltetett, kanyargós részeket, bár itt sem válik bizonytalanná. Ráadásul kormány visszajelzése igen steril és pontatlan, de bőven belefér egy SUV értékelésébe. Vezetéstámogató rendszerek közül csak az adaptív tempomat, az ütközés megelőző és a sávelhagyásra figyelmeztető állnak szolgálatban. Úgyhogy van hiányérzetünk ezen a téren, de az ötcsillagos törésteszt jól mutatja, biztonságban vagyunk a fedélzetén.
1Az Outlander megújulása lényegre törő: kényelmes, kifinomult, jól vezethető autót faragtak belőle, ami ráadásként egyedi arculatot kapott. Vannak hiányosságai, de azok teljesen elfogadható körön belül maradnak. Az Outlander egy jó autó, talán a konkurensek emelték túl magasra az elvárásokat és a mérnökök számára nem volt fontos telezsúfolni mindenfajta manapság divatos extrákkal. Az ára így sem kevés, a legmagasabb felszereltségi szinttel 12,5 millió fölötti árral kell számolnunk. Hatalmas a kategória, amiben az Outlander érvényesülni szeretne, megállja a helyét, ez nem kétséges, de ebben az árkategóriában már 190-200 lóerős teljesítménnyel dolgoznak a konkurensek.

Pin It