Volkswagen Passat 2.0 TDI BMT DSG - Klaus Bishoff bosszúja?!

Elérkeztünk az éves, „rendes” Volkswagen Passat 2.0 TDI BlueMotion DSG Comfortline tesztünkhöz, melynek apropója, hogy a német céges népautó felszereltsége új műszeregységgel gazdagodott. Vagyis ezúttal már a más típusokból jól ismert Active Info Display-jel próbáltuk ki az unalomig ismert dízel limuzint.

Nehéz róla újat mondani, hiszen milliószor próbáltuk - hasonló konfigurációban -, rengeteget írtunk róla, s nyilván – hozzánk hasonlóan - mindenki más is találkozott így vagy úgy vele az életben. De most először kaptuk barna fényezéssel és „virtuális műszerfallal”. Előbbi majdnem biztos, hogy Klaus Bishoff vagy a balatonfüredi Csermely és Tsa Kft. bosszúja!
Legutóbbi randevúnk után ugyanis szokatlanul hosszan „méltattam” az autó barna belső kárpitját, illetve annak kitalálóját: tervezési baklövésként, elhibázott színkombinációként és egy kávémániás fejes döntéseként jellemeztem a szokatlan utastéri „megoldást”. Ezek után érkezett meg hozzánk egy kívül is barna Volkswagen Passat. Teljesen nyilvánvaló – és ezt nem csak a különösen jól fejlett üldözési mániám mondatja velem -, hogy valaki vagy valakik felhívták az illetékes designfőnök, nevezetesen Klaus Bishoff figyelmét a cikkünkre, s így próbálnak nyomást gyakorolni ránk. Mi persze nem hagyjuk magunkat, nem ijedünk meg a barna tesztautótól... különben is mi jöhet még?! Egy kívül-belül barna Volkswagen Passat?!
Komolyra fordítva a szót, a barna fényezés nem áll rosszul az autónak, arra azonban ügyeltünk, hogy a fényképeken ne üssön túl nagyot, ezzel is vigyázva kedves olvasóink kedélyére. A sokküllős – Sepang - könnyűfém felnijeivel és gazdag krómozásával a Passat tökéletesen beillik az üzleti világ konszolidált ízlésvilágába, emellett méreteinél fogva hasonlóan kiváló családi autó is lehetne. A feltételes módot Magyarország igényli csak, a „folyamatosan hanyatló nyugaton” az is. Kombiként még inkább. Feltétlenül külön említést érdemelnek még a Volkswagen ledes fényszórói, nemcsak azért, mert éjszaka példásan végzik a dolgukat, de a német tervezők rajtuk élhették ki leginkább a fantáziájukat – legalábbis az Arteon és az új generációs villanyautók kora előtt.
vwpassat20tdidsghighline2017qBeszállva a tágas utastérbe, ezúttal sötétebb tónusú kárpitok, mintaszerű kialakítású ergoComfort vezető- és hasonlóan kényelmes utasülések fogadnak bennünket, az új virtuális műszeregységgel megspékelve. Utóbbi kifejezetten modern és informatív, kezelése pofonegyszerű, a vezető nem is vágyhat különb „berendezésre”. Hatféle különböző nézet közül választhatunk, ennek függvényében jelennek meg a vetített műszeregységen a navigáció, a vezetőasszisztensek, a hatékonyság vagy a fogyasztás adatai. A kipróbált Passat azonban mégis egyfajta „hibridnek” tekinthető, mivel a középkonzol kijelzője még „hagyományos” érintőképernyős. Egyébként nincs vele semmi baj, szintén racionálisan és kifogástalanul működik, viszont időközben – a Golfban, a Tiguanban és az Arteonban - frissebb és modernebb, gesztusvezérelt infotainment rendszerekkel is megismerkedtünk. S ezáltal az abszolút korszerű, 21. századi virtuális műszeregység kissé kirí a Passat konzervatív és úriemberesen jólfésült világából. Természetesen ez abszolút szubjektív megállapítás volt, ugyanakkor az Arteon és a Golf - ilyen szempontból - egységesebb benyomást kelt.
vwpassat20tdidsghighline2017szKülönben meg csak ismételni tudom magam a kabinnal kapcsolatban: a helykínálat nagyvonalú, a férőhelyek komfortosak, a csomagtartó 565 literes. A felszereltség német szokás szerint pénztárcafüggő, ugyanakkor a Comfortline felszereltségi szint – amellett, hogy sok plusz tartozékért fizetni kell - az alapvető igényeket biztosan kielégíti. Ahogy a 2.0 literes TDI dízelmotor is... Sok szót felesleges rá vesztegetni, ha valakinek nincs kedve „visszalapozni” a korábbi tesztekhez, olvassa végig a következő pár sort. Ctrl+C, Ctrl+V: „Nemcsak papíron kiválóak az adottságai - a 150 lóerős csúcsteljesítmény mellett 340 Nm a maximális nyomatéka (az 1750-től 3000-ig tartó fordulatszám-tartományban) -, hanem a valóságban is jó erőben van. A gyári adatok szerint 8,7 másodperc alatt gyorsul 0-ról 100 km/h-ra, s ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy a legtöbb forgalmi helyzetet könnyedén veszi a Passat. Ehhez hozzájárul a motorral remekül harmonizáló duplakuplungos hatfokozatú váltó is, akár normál, akár sport üzemmódban. A tesztautóból is hiányzott az adaptív futómű-szabályozás és a szintén opcióként rendelhető progresszív kormányzás, ám ettől még a Passat felettébb magabiztos és stabil, ráadásul az úthibákat is ügyesen eltünteti. Csak a nagyon sűrű keresztbordák jutnak el az ülésekig, minden mást kisimít a német limuzin. S még csendes is, egyedül a dízelmotor jellegzetes és olykor nem túl diszkrét orgánuma van jelen a kabinban, néha túlzottan is. A fogyasztása ugyancsak elfogadható, a kedvező, 6,3 literes átlag a kocsi mérsékelt saját tömegének is köszönhető.”
vwpassat20tdidsghighline2017bA Volkswagen Passat Comfortline BMT 2.0 TDI 9.823.830 forinttól hazavihető. Erre jönnek még rá az extrák, az Active Info Display például 152.400 forintért. A fekete-tölgy barna metál fényezés viszont szinte megfizethetetlen... Hamarosan a vadiúj Arteonnal térünk vissza!

 golf bg 640x360plus

Pin It