Toyota Hilux 2.4D-4D 6A/T 4x4 - A munka hőse

A világ kedvenc pick-up modelljéből a mai napig összesen több mint 18 millió darabot adtak el világszerte. Minősége, tartóssága és megbízhatósága legendás, miközben újra és újra képes meglepetést okozni képességeivel A Hilux mostanában meghódította az Északi-sarkot, Izland tűzhányóit, az Antarktiszt, és dobogós helyen végzett a Dakar ralin. 

A legendás Toyota Hilux, amely 1968-ban jelent meg először, majd egy évvel később európai forgalmazása is megkezdődött, közel ötven éve meghatározó szereplője a globális pick-up piacnak. Szimplakabinos, négyüléses extra kabinos, és ötszemélyes duplakabinos kivitelekben választható új, nyolcadik generációs Hilux elődeinek legendás hírnevéből és rendíthetetlen adottságaiból építkezve még magasabbra emeli a lécet a robusztusság terén.
Ez már természetes Toyotánál, hiszen mindig a legkitartóbb dologra hajt, és nincs ez másképpen a Hilux esetében sem: a minden eddiginél robusztusabb és erőteljesebb, terepen is jobban helyt álló Toyota az utolsó porcikájáig hamisítatlan Hilux maradt. Formai megoldásai, kényelmi és biztonsági színvonala, valamint fejlett technológiai tartalma a legigényesebb hobbifelhasználók igényeit is kielégítik.
Megjelenése letisztult, orrkialakításában a robusztusság és a kifinomultság kombinációja jut kifejezésre. A felső hűtőmaszk és a fényszórók egységbe foglalt, ‘Keen Look’ megjelenése a mélyre nyúló, erőteljes lökhárítóba integrált, nagyméretű alsó hűtőrács masszívságával alkot kontrasztot. A motorházfedél jellegzetes, első kerékívekre rányúló kialakítása tovább erősíti az "egy tömbből faragott" megjelenését. A fényszórótest különleges kontúrú, 12 fehér LED-ből álló nappali világítást kínál, míg a tompított világításhoz is nagyteljesítményű LED-eket alkalmaz.
toyotahilux24d4d6at2017fA lökhárító alsó sarkai és éle úgy lettek kidolgozva, hogy a legextrémebb terepviszonyok között is optimális szabad hasmagasságot biztosítanak, miközben laza átmenettel csatlakoznak a korábbinál ellenállóbb és szélesebb, új kartervédő lemezhez. Oldalnézetből egyszerre dinamizmust és a keménységet sugall, ugyanakkor olyan stílusos részletek is megjelennek rajta, mint a hátrafelé dőlő utasfülke sötétített B-oszlopa, vagy az új rajzolatú 18 colos könnyűfém keréktárcsák.
toyotahilux24d4d6at2017dA Hilux hátsó részén már a melóé a főszerep, itt már nincs helye az öncélú designjegyeknek, a praktikusságon és a jó használhatóságon van a hangsúly. Az acél hátsó lökhárító a korábbinál mélyebben helyezkedik el, így a felhasználók erre fellépve felcsukott hátfalnál is könnyebben hozzáférhetnek a platóhoz. A tolatókamerát a hátfal kilincsébe integrálták, ami jobb látási viszonyokat eredményez. Ráadásul, ami a lényeg, hogy az új Hilux platója nagyobb, strapabíróbb és praktikusabb lett. A plató teljes szélessége az eddigi 1544 mm helyett 1645 mm. A hátfal erősebb forgópántot kapott, az ajtót nyitott helyzetében megtámasztó teleszkópokat erős acél konzolok tartják. Maga a plató is ellenállóbb lett, így be- és kirakodás során kevésbé fenyeget a deformáció, a sérülés veszélye.
toyotahilux24d4d6at2017rA belső tér viszont abszolút személyautós jelleget kapott. Már a kulcs nélküli nyitás és a tágasra nyíló ajtók is barátságos fogadtatásra utalnak, deahogy becsücsülünk, látjuk, hogy Hilux utastere a haszonjárművekre jellemző tartósságot és funkcionalitást a szabadidőjárművektől elvárható kifinomultsággal, igényességgel és felszereltséggel keveri. A egyértelműen rendezett műszerfalat finom tapintású anyaggal borították, a középkonzolt pedig egy beépített, masszív, táblaszámítógép-szerű, 7 colos érintőképernyős multimédiás rendszer uralja. A vezető előtti műszeregységben a nagyméretű, letisztult rajzolatú, analóg sebesség- és fordulatszámmérő között egy színes, 4,2 colos TFT multi-információs kijelző található. Az utóbbin megjeleníteni kívánt tartalmat a vezető gyorsan és könnyedén módosíthatja a kormánykeréken elhelyezett kapcsolók segítségével.
toyotahilux24d4d6at2017sÜlései kényelmesek, a korábbinál messze több komfortot kínálnak, emellett praktikus tárolórekeszek széles választékát rejti a kabin. A vízszintesen osztott kesztyűtartó alsó rekesze például zárható, sőt, mi több, hűthető, így egyszerre akár két félliteres palack hűsen tartására is alkalmas. A duplakabinos modell rugalmas kihasználhatóságát opciós, 60:40 arányban osztva felbillenthető hátsó ülőlap fokozza. A könnyű szerkezetnek köszönhetően az ülések játszi módon előrebillenthetők, míg a középső könyöklő elég széles ahhoz, hogy egyszerre mindkét hátsó utas használja azt.
toyotahilux24d4d6at2017nElődjénél nagyjából 100 köbcentiméterrel kisebb a lökettérfogata, a Toyota 2.4 D-4D globális dízelmotorja mégis nagyságrendekkel kedvezőbb nyomatékkifejtésre képes az alacsony és közepes fordulatszám-tartományokban. Ez az egyetlen elérhető motor 150 lóerős és 400 Nm-es csúcsnyomatékkal rendelkezik. A Hilux-ot hatfokozatú automatikus sebességváltóval szerelték (ECT), amely számos új vezérlési rendszer előnyeit élvezi. A fokozatot a vezérlés valós időben, a menetkörülmények alapján határozza meg, a rendszer figyelembe veszi például a jármű terhelését és a fojtószelep állását, majd ezek alapján határozza meg, hogy kapcsolható-e a hatodik fokozat, vagy az optimális teljesítmény és fogyasztás szempontjából jobb, ha a jármű ötödik fokozatban maradt. A megnövelt teljesítmény miatt a hajtásláncát úgy módosították, hogy elviselje a megnövekedett nyomatéki terhelést és új differenciálműveket építettek be. A kardántengelyt ugyancsak a megnövekedett nyomatéki terheléshez, valamint a nagyobb végsebességhez optimalizálták, a zaj- és rezgéscsillapítás érdekében torziós csillapítást alkalmaztak. Ennek köszönhetően megnőtt a maximális tengelyterhelés, illetve a legnagyobb vontatható tömeg 3,2 tonnára korlátozódott a duplakabinos kivitel esetén.
toyotahilux24d4d6at2017csAz elsőrangú terepalkalmasság érdekében kapcsolható összkerékhajtást kapott terepváltóval, valamint fixre zárható vagy automatikusan részlegesen önzáró hátsó differenciálművel. A Hilux automatikusan szétkapcsoló differenciálmű rendszere oldja az első differenciálművet, amennyiben a vezető a műszerfalon elhelyezett, üzemmód-kapcsoló segítségével a kétkerék-hajtást választja. Ez kifinomultabb és takarékosabb működést, valamint harmonikusabb közúti vezethetőséget eredményez. A fokozott kényelem érdekében a pilóta akár menet közben is átválthat összkerékről kétkerék-hajtásra, vagy fordítva, legfeljebb 50 km/óra sebességnél.
toyotahilux24d4d6at2017bA teszt során megértettük, hogy a nyolcadik generációs Hiluxnak minden piaci elvárásnak meg kell felelnie, s ez sikerül is neki, hiszen használata felülmúl minden várakozást, és friss megközelítést nyit a pick-up járművek világában. A Hilux minden téren továbbfejlődött, beleértve legendás strapabírását vagy a friss érzelmi töltését, mert ha csak valaki beszáll az új Hiluxba, és vezetni kezdi, akkor garantáltan felfedezi kifinomultságát, a napi munkavégzés során pedig érezni fogja a robosztusságát.
Toyota híreinket az Autóház Veszprém támogatja:

toyotayaris2017a

Pin It