Hidrogénhajtású targoncák Zöldebb ellátási lánc

by Mészáros Gergely

Az élelmiszer-ellátás szürke eminenciásaiból, a raktárakban „dolgozó” targoncákból is megjelentek az üzemanyagcellás – azaz hidrogénhajtású verziók -, amelyek emissziómentesen, azaz károsanyag-kibocsátás nélkül teszik a dolgukat.

LindeVilágszerte komoly lépésekkel igyekeznek az országok, cégek környezetbarátabbá tenni a járműflottájukat. A jövőben az élelmiszerek is sokkal „zöldebb” rajttal indulhatnak el a raktárakból a boltokba. A hidrogénhajtású targoncák működése során mindössze víz lesz a melléktermék – hívja fel a figyelmet az üzemanyagcellás, kibocsátásmentesen működtethető targoncákat forgalmazó Linde Magyarország Anyagmozgatási Kft., amely a világ egyik legnagyobb anyagmozgató gépeket gyártó vállalatához, a KION-csoporthoz tartozik.
Az üzemanyagcellás járművek pedig fontos mérföldkőhöz érkeztek: április 29-én adták át az ország első mobil hidrogén-töltőállomását Budapesten, így a Linde Magyarország Anyagmozgatási Kft., a Linde Gáz Magyarország Zrt., a Toyota Central Europe Kft. és a KONTAKT-Elektro Kft. összefogásával nyílhat meg az út a hidrogénhajtású járművek előtt hazánkban is.
Az idén 25 éves jubileumát ünneplő Linde Magyarország Anyagmozgatási Kft. adatai szerint évi 3 ezer órás használat mellett egy átlagos dízelmotoros targonca szén-dioxid-kibocsátása meghaladhatja a 3 tonnát, a nem megújuló forrásból töltött elektromos targoncáknál pedig ez átlagosan 0.54 kg/kWh lehet. Miközben az üzemanyagcellás verzióknál ugyanez az érték nulla. Sőt, 1 kiló hidrogén elfogyasztásával 5 liter vizet termelnek.
A Linde Magyarország Anyagmozgatási Kft. stratégiai célja, hogy az üzemanyagcellás targoncák valamennyi raktárban mindennapos kellékek legyenek, elsősorban az emissziómentes, környezetbarát működés mellett elkötelezett cégeknél. Köztük a több száz boltos hálózattal rendelkező élelmiszerláncok logisztikai bázisain, ezzel zöldebbé téve a teljes ellátási láncot. Emellett az autógyártó üzemek és más, jelentős anyagmozgatást végző ipari bázisokon kaphatnak egyre nagyobb szerepet a jövőben a „zöldtargoncák”.

Pin It