Opel Movano & Movano-e 2021 - Ideális alap

by Mészáros Gergely

Lakóautótól a billencsig – a kiemelkedő teherhordó képességű és alacsony fenntartási költséget garantáló, új Opel Movano ideális alapot jelent számos vállalkozás számára, a teljesen elektromos verzió pedig tovább növeli a villámos haszonjármű versenyképességét.

Minden szállítási feladathoz hozzá lehet rendelni egy új Opel Movanót: a városi személy- és áru szállításoktól kezdve a hűtőkocsin keresztül egészen a lakóautókig bezárólag. A jármű robusztus jellege már a dizájnban is tükröződik, ugyanakkor a Movano megjelenése a dinamikus menettulajdonságait és a nagy hatékonyságát is tükrözik.
A furgon vásárlói négy hosszúság (L1-4) és három magasság (H1-3) közül választhatnak, maximális befogadóképességük 8 és 17 köbméter között mozog. A H3, azaz a legmagasabb változat ajtói 2,03 méter magasak, s mivel 180 fokban nyílnak (opcionálisan 270 fokra is nyithatók), különösen könnyen pakolható a Movano. Az Opel választható össztömege is a legszélesebb paletták közé tartozik a kategóriában: 2,8-tól egészen 4 tonnáig terjed, miközben a hasznos teherbírása maximum 2,1 tonna lehet. Alacsony, 460 milliméteres küszöbmagassággal, a kerékívek közötti 1422 mm és az oldalpanelek közötti 1870 mm szélességgel a nagy Movano raktere csúcsnak számít az osztályában.
Az alap utasfülkében három ember fér el, míg az opcionális kibővített, két üléssoros változat (crew cab) hét személy számára kínál elegendő helyet. Ráadásul a legmodernebb vezetéstámogató rendszerek nemcsak a sofőrök és az utasok, hanem más közlekedők számára is védelmet nyújtanak. A Movano biztonsági arzenáljában többek között szerepel a ráfutást megelőző automatikus fékasszisztens, a holttér-figyelő, a pótkocsi vontatáshoz kifejlesztett lejtmenet-szabályozó és a sávelhagyásra figyelmeztetés is, ezek jó része ráadásul alapfelszereltség. Hasonlóan hasznos megoldásokat kínál a tulajdonosok számára az „OpelConnect” és a „myOpel” alkalmazás. Előbbi portfóliójában benne van az e-segélyhívás, a valós idejű online forgalmi információkat szolgáltató LIVE navigációs rendszer pedig nagyban megkönnyíti a tájékozódást.
opelmovanoe2021A szállítók és a flottakezelők számára fontos tényező az is, hogy a kibocsátásmentes Movano-e nem igényel kompromisszumokat, és így valódi alternatívát jelent a hagyományos meghajtású járművekhez képest. Az Opel új e-LCV elektromos meghajtási rendszere 90 kW (122 LE) és 260 Nm nyomatékot képes leadni, a maximális sebességet elektronikusan 110 km/órában szabályozzák. A modellváltozattól függően az ügyfelek 37 kWh és 70 kWh lítium-ion akkumulátorok közül választhatnak, amelyek a WLTP kombinált ciklusa szerint 117 vagy 224 kilométeres hatótávot jelentenek (a vezetési profiltól és más, a fogyasztást befolyásoló körülményektől függően).
opelmovanoe2021hMivel az akkumulátorok a rakodótér alá vannak építve, azok nem korlátozzák a felhasználhatóságot. Ráadásként ezáltal javul a Movano kanyar– és szélstabilitása, még teljesen megpakolt állapotában is. A kifinomult regeneratív fékrendszer tovább növeli a Movano hatékonyságát.
opelmovanoe2021dzTermészetesen a Movano a legkorszerűbb dízelmotorokkal is piacra kerül, ezekre a magas üzemanyag-hatékonyság és alacsony CO2-kibocsátás a jellemző, nem mellesleg egytől-egyig megfelelnek a szigorú Euro 6d kibocsátási normáknak. A 2,2 literes erőforrások teljesítménye 88 kW (120 LE) és 121 kW (165 LE) között mozog, 300 vagy 370 Nm-es csúcsnyomatékuk pedig igen alacsony, 1500-as, valamint 1750 fordulat/percnél jelentkezik. Mindegyik az első kerekeket hajtha egy hatfokozatú manuális sebességválót segítségével.
opelmovanoe2021aAz új Movano és a Movano-e az év második felében érkezik az Opel márkakereskedésekbe, „teljessé téve az elektromos kishaszongépjármű kínálatunkat. Kereskedelmi ügyfeleink tehát kibocsátásmentesen vezethetnek és szállíthatnak. Meggyőződésünk, hogy az új generációs Movano további piaci részesedést fog szerezni a márka számára ”- mondja Michael Lohscheller, az Opel vezérigazgatója. A piaci szegmens első számú platformján alapuló újdonság kiváló teherhordó képességet valamint a karosszéria- és raktérkapacitások széles skáláját kínálja mindezt alacsony fenntartási költségekkel párosítva.

Pin It