Scania P410

by Mészáros Gergely

Luxusjachtokkal teli kikötőjével és az épületekkel benépesített hegyeivel Monaco egy sűrűn lakott hercegség, meglehetősen keskeny és kanyargós utakkal. Ebben a nem éppen hétköznapi környezetben kell ügyesen boldogulnia és manővereznie az Ecotrans egyik Scania P 410 betonkeverő teherautójának.

scaniap410bHabár csak egy szokványos betonkeverő teherautónak néz ki, valójában annak a fenntartható szemléletnek a kézzelfogható megnyilvánulása, amelyet az Entreprise Monégasque de Travaux(EMT) és az Ecotrans követ a teljes flottáját illetően. Maga a jármű repcéből készült biodízellel üzemel, míg a betonkeverő felépítménye elektromos hajtású.
A betongyártás – különösen minden fázisát figyelembe véve - felelős a világ szén-dioxid-kibocsátásának 4-8 százalékáért. Ennek fele a salak előállítása során keletkezik, mely a cementgyártás leginkább energiaigényes folyamata. Ezért a készbeton előállítására, értékesítésére és kiszállítására szakosodott EMT Group cégcsoport és azon belül az Ecotrans kifejlesztette a kis szén-dioxid-terhelésű betonját, valamint bevezetett egy vizet és kavicsot újrahasznosító rendszert a cég által kibocsátott hulladék kibocsátásának nullára csökkentésére. Ezzel a betonjával az EMT köbméterenként 365 kilogrammról 150-200 kilogrammra csökkentette a szén-dioxid-kibocsátást.
scaniap410aA vállalat a francia B100 bioüzemanyagot, mint az elérhető legfenntarthatóbb alternatívát választotta – ez százszázalékosan ugaron termesztett repcéből származik, amely hatvan százalékkal csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást. „Ez az életciklus és a továbbértékesíthetőség terén támasztott követelményeinknek is megfelel” – mondta az Ecotrans ügyvezető igazgatója, Éric Humilier. „Hat év múlva, amikor megújítjuk majd a flottánkat, ezek a tehergépkocsik megjelenhetnek a hagyományos használtjármű-piacon.”
scaniap410Az Ecotrans vállalat Scania XT modelljeinek legnagyobb megengedett össztömege a megerősített alváz révén 44 tonna, ami monacói sajátosság. „A környezetvédelmi érvek előterjesztésével fontos szerepet játszottunk a szabályozás megváltoztatásában: a nagyobb mennyiségű beton szállítása kevesebb tehergépkocsit jelent a forgalomban és kisebb szén-dioxid-kibocsátással jár együtt” – nyilatkozta Éric Humilier. „A forgalom csökkenését 33 százalékra becsültük.”Az Ecotrans a már eleve fenntartható flottáját tizenkettőről húsz járműre bővítette 2020 végére. „Mi egy kis családi vállalkozás vagyunk, ahol megvalósíthatjuk azt, amiben hiszünk” – tette hozzá Éric Humilier.

Pin It