Volvo Trucks Egyedi hanggal kísérve

by Mészáros Gergely

A Volvo Trucks egyedi figyelmeztető hanghatásokkal látta el elektromos meghajtású modelljeit, melyek felhívják a gyalogosok, kerékpárosok és egyéb közlekedők figyelmét az egyébként majdnem hangtalanul közlekedő elektromos teherautókra.

volvofmelectric012021. július 1-től egy Európai Uniós rendelet értelmében minden újonnan forgalomba állított elektromos hajtásláncú járműnek kötelező lesz egy bizonyos zajszintet elérő figyelmeztető jelzést kiadnia, amikor 20 km/óránál lassabb tempóval közlekedik. Az előírt hangerősség függ a jármű sebességétől: annál magasabb, minél nagyobb a sebesség. Az elvárt maximum hangerősség 56 decibel, amit 20 km/óra sebességnél kell elérni. Az Amerikai Egyesült Államokban ugyanezen szabály érvényes a 30 km/órával vagy annál lassabban közlekedő elektromos teherautókra. Amikor a jármű a megadott sebességkorlát alatt túl halkan közlekedik, a gyártóknak figyelmeztető hangjelző rendszereket (Acoustic Vehicle Alerting System, AVAS) kell alkalmazniuk.
volvofmelectricAzért, hogy az előírásoknak megfeleljen, ugyanakkor megtartsa az elektromos hajtásláncból származó zajtalanság előnyeit is, a Volvo Trucks egyedi hangeffektusokat alkotott meg elektromos modelljeihez. A hangsávok a Volvo Csoport saját hangtechnikusainak alapos kutatási és tesztelési munkájának eredményeképpen születtek meg.“Kifejezetten büszkék vagyunk arra, hogy ezeket a magas minőségű hanghatásokat kifejlesztettük úgy, hogy azok tökéletesek a figyelemfelkeltésre, de nem zavaróak a sofőrök és az utakon közlekedők számára” – mondta Anna Wrige Berling. Fontos kiemelni, hogy az elektromos teherautók még a figyelemfelkeltő hanghatások kibocsátásával is sokkal halkabbak lesznek, mint a hagyományos tehergépjárművek. “A hangokat úgy tervezték meg, hogy a falakon ne menjenek át. Az elektromos hajtásláncú járműveink továbbra is biztosítják a zajtalan áruszállítást és hozzájárulnak a csendesebb, tisztább környezethez és a sofőrök javuló munkakörülményeihez” – fejtette ki Anna Wrige Berling. A Volvo által kifejlesztett figyelmeztető hangjelző rendszer valójában négy különböző hangeffektust takar. Az elektromos teherautó így tulajdonképpen a hangok segítségével tájékoztatja a körülötte lévőket arról, hogy mit csinál: előre halad, egy helyben áll, tolat, stb. A hangerősség annak függvényében emelkedik, ahogyan a jármű gyorsul és a jelzések más-más frenkvencián szólnak gyorsítás és fékezés közben.
A nemrégiben bemutatott három új teljesen elektromos meghajtású modellel – Volvo FH, FM és FMX – a Volvo Trucks immár hat közepes- és nehézkategóriás gépjárművet sorakoztat fel ezzel a hajtáslánccal. Ez jelenleg az iparág legszélesebb kereskedelmi célra szánt elektromos teherautó palettája.

Pin It