IVECO T-WAY - Ne kíméld!

by Mészáros Gergely

Megérkezett Magyarországra a közismert építőipari billencs, az IVECO Trakker utódja, a T-WAY. A premieren mi is ott voltunk, hogy megtudjuk, mire képes a méltán híres offroad teherautó leszármazottja.

Míg a nemzetközi bemutató online zajlott, addig a hazai leleplezésre az Eurotrade Kft központi, kisigmándi telephelyén került sor. Az újdonságot Szűcs Attila, az Eurotrade Kft. ügyvezetője vezette elő, miután röviden beszámolt a vállalat pillanatnyi helyzetéről. Noha a pandémia hatása miatt 2020-ban csökkent az Eurortrade Kft. árbevétele és az értékesített járművek mennyisége a korábbi évekhez képest, ez nem tántorította el a céget a jótékonykodástól: közel 70 millió Ft értékű adományt osztottal szét kórházakba, egyházakba és egyházi szociális intézményekbe hazánkban és az országhatárokon túl egyaránt. S már nagyban készülnek a jövőre is: az ügyvezető szerint az elektromobilitás és a fenntartható fejlődés jelentheti a cégcsoport előrehaladását. Ennyit az Eurotrade Kft.-ről, most már következzen a legkeményebb feladatokhoz és a legszélsőségesebb körülmények közötti használathoz tervezett IVECO T-WAY.
Az IVECO T-WAY a márka masszív és megbízható off-road tehergépjárműveinek örökségére épít és olyan korszerű technológiai megoldásokat vezet be, amelyek felülmúlnak a hatékonyság, hasznos teherbírás, biztonság és a vezető kényelme terén támasztott minden elvárást. A rendkívüli strapabírás, a nagy teljesítmény és megbízhatóság ezen jellemzőit egyértelműen kifejezi a reklámindító kampány témája is: „TREAT IT BAD”, azaz „NE KÍMÉLD”.
Ahogy Luca Sra, az az IVECO teherautó üzletágának operatív igazgatója fogalmazott: „Ma új fejezetet nyitunk az IVECO rendkívüli off-road tehergépjárműveinek történetében az IVECO T-WAY bevezetésével, ami a TRAKKER, a „legnehezebbek között a legerősebb” méltó örököse. Ez a rendkívül strapabíró jármű, amely a teljesítmény, a tartósság és a megbízhatóság valódi bajnoka, tovább erősíti az IVECO jelenlétét az off-road nehézgépjárművek piacán. Az IVECO T-WAY bemutatása egyben a befejezése is az IVECO WAY nehézgépjármű termékcsalád megújításának, amely mára az egyik legfrissebb, leginnovatívabb és legszélesebb termékválasztékú kínálat a piacon.”
A T-WAY-t úgy tervezték, hogy kategóriájában a legjobb teljesítményt nyújtsa – legyen szó bármilyen off-road munkafeladatról. Terepjáró képességeivel, robusztusságával és torziós merevségével kitűnik az átlagból, melynek alapja az elődeitől megörökölt, nagy szilárdságú, 10 milliméteres vastag acélból készült létra alváz, amivel kategória-első a 177 kNm-es csavarodási merevségével. S miközben az első tengely maximális terhelhetősége elérheti a 9 tonnát, a hátsó tengelyeken immár alapfelszereltség a kerékagy végáttétel – a teljesítmény maximalizálása érdekében. Az új nagy teherbírású hátsó felfüggesztés a dupla hátsó tengelyekhez optimalizálja a jármű súlyelosztását és javítja a terepen való teljesítményt is, nagyobb hasmagassággal és jobb terepszögekkel párosítva.

A T-WAY az erőátvitelhez és a mellékhajtásokhoz szükséges teljes energiát az IVECO megbízható és hatékony 13 literes Cursor 13 motorjával biztosítja, amely akár 510 LE teljesítmény leadására is képes – 10 lóerővel meghaladva a korábbi legerősebb Trakker teljesítményét. Az egyszerűbb kivitelekhez a Cursor 9 motor is elérhető.
ivecotway2021eurotradeA motorokhoz választható a jól bevált 12 vagy 16 sebességes HI-TRONIX automatizált sebességváltó is, amely most új funkciókat tartalmaz, kifejezetten a terepen való közlekedéshez. Ezek magukban foglalják a Hill Holder visszagurulás-gátló funkciót a meredek lejtőkön való induláshoz, a Hintáztatás módot az elindulás segítéséhez beragadás esetén, valamint a Kúszás módot a nagyon alacsony sebességgel való elinduláshoz alapjáraton. A fuvarfeladatok közúti szakaszain az IVECO HI- CRUISE rendszer tovább növeli a sebességváltó hatékonyságát. Ez magában foglalja a prediktív sebességváltást, a prediktív sebességtartó automatikát és az Eco-Roll (kigurulás) funkciót, amely a jármű tehetetlenségét használja ki lejtőn haladva.
ivecotway 2021lMivel a billencs fejlesztésekor a hatékonyság és a termelékenység voltak a fő szempontok, számos új funkcióval, alacsonyabb önsúllyal, új telematikai rendszerrel és digitális szolgáltatásokkal is büszkélkedhet a haszonjármű. A Trakkerhez képest 325 kilogrammal alacsonyabb önsúly például magasabb hasznos teherbírást engedélyez, a 6×4-es alvázas és vontató kivitelekhez rendelhető HI-TRACTION hidrosztatikus hajtásrendszer pedig csökkenti a fogyasztást. Az automatikusan aktiválódó és 25 km/h-s tempóig működő rendszer szükség esetén további tapadást is biztosít az első kerekek számára. Mindemellett a T-WAY széleskörű online összeköttetési lehetőségekkel rendelkezik, amit a WAY termékcsaládban szabványosított Connectivity Boksz biztosít. Többek között távdiagnosztikát és előre jelezhető karbantartást is lehetővé tesz, ezzel is fokozva a hatékonyságot.
ivecotwaytracker2021Rendkívüli rugalmasságának hála, az IVECO T-WAY várhatóan a felépítménygyártók kedvence lesz. Alvázas és vontató változataival egyaránt a legszélesebb hajtáslánc-választékot ajánlja a piacon: részleges kerékmeghajtás (PWD – partial wheel drive) a 6×4-es és 8×4-es alvázas és nyergesvontató modelleken, valamint az összkerékhajtás (AWD – all-wheel drive) a 4×4-es és 6×6-os alvázas és vontató, valamint a 8×8-as alvázas változatokon. Az összkerekes paletta is bővült az j 4.000, 4.200 és 4.500 milliméteres tengelytávú modellekkel, melyek ülönleges szállítmányokat is képesek szállítani az alváz egyéb módosítása nélkül. Ráadásul az új HI-MUX elektromos és elektronikus architektúra teljes mértékben kompatibilis a legújabb generációs vezérlőrendszerekkel. Az új kardántengelycsalád tartalmaz egy új, nagy teljesítményű szendvics mellékhajtás (PTO) változatot is, ami akár 2300 Nm nyomatékot is nyújthat.
ivecotway2021eurotrade01Végül, de nem utolsósorban a T-WAY vezetőfülkéje áramvonalas, aerodinamikai vonalai megegyeznek az IVECO WAY sorozat vezetőbarát és esztétikus kialakításával. Két változatban kapható: AD alacsony fülke és AT közepes fülke normál vagy magas tetővel. Természetesen a funkcionalitásra összpontosít, hogy megkönnyítse a vezető napi munkáját olyan megoldásokkal, amelyek jobbá teszik a kilátást vagy egyszerűsítik a karbantartási és javítási műveleteket. Az egész utasfülkét úgy alakították ki, hogy praktikus és élhető környezetet biztosítson. A kényelmes és ergonomikus vezetőülés valamint az új tervezésű többfunkciós kormánykerék kiváló vezetői kényelmet biztosít. Mindezen túl a sofőr biztonsága is kiemelten fontos, ezért a T-WAY maximális védelmet nyújt, olyan berendezésekkel - új fékrendszer első féktárcsákkal a PWD modelleken, valamint a hátsó tárcsafékekkel és az EBS fékrendszerrel -, melyek messze meghaladják a típusjóváhagyási követelményeket. Az ADAS is szériafelszereltség, ez többek között magában foglalja az elektronikus stabilitásszabályozást (ESC – electronic stability control) és a sávelhagyás figyelmeztetését (LDW – lane departure warning) is.
ivecotway 2021gA T-WAY az X-WAY-jel együtt alkotja az IVECO teljes off-road tehergépjármű választékát, maradéktalanul megfelelve a legtöbb off-road feladatokhoz. Az Eurotrade Kft. a piaci bevezetés részeként járműtesztet is ajánlanak, így az ügyfelek maxium 1 hétig kipróbálhatnak egy 3 tengelyes VS-Mont három oldalra billenő felépítménnyel szerelt IVECO T-WAY-t.

Pin It