Mercedes-Benz eActros - Biztos siker

by Mészáros Gergely

Egy töltéssel akár 400 kilométer is képes megtenni a Mercedes-Benz elektromos hajtású, nehéz terítőfuvarozásra szánt teherautója, mely csendes üzeme révén akár éjszakai szállítás során is használható, akár olyan városokban is, ahonnan a dízelmotorokat kitiltották. Hogy a siker biztos legyen, a leendő ügyfelekkel közösen fejlesztették.

Hogy mit jelent ez? A sorozatgyártású eActros fejlesztése során a Mercedes-Benz Trucks mérnökei különösen nagy hangsúlyt fektettek a "Customer Co-Creation" megközelítésre: az ügyfelekkel való szoros együttműködésre. Ahogy Andreas von Wallfeld, a Mercedes-Benz Trucks marketing, értékesítés és szolgáltatások részlegének vezetője mesélte: „2016-ban mutattuk be először egy elektromos nehéz tehergépkocsira vonatkozó koncepciónkat. Mindössze két évvel később ügyfeleinkkel kezdtük meg a komoly tesztelést a minden szempontból továbbfejlesztett prototípusainkkal.”
Ennek keretében 2018 óta tíz eActros prototípus - úgynevezett "innovációs flottaként” - folyamatosan üzemel különböző németországi és más európai ügyfeleknél. A két tesztfázis alatt csaknem 20 tesztügyfél használhatott egy-egy példányt a flottájában, a 18 és 25 tonnás elektromos teherautók több iparágban végezték el a nagy igénybevételt kívánó feladataikat. Például hűtést igénylő élelmiszereket szállítottak elektromos működtetésű hűtőládával szupermarketek ellátására, gyártáshoz szükséges alkatrészeket vittek, hulladékkonténerek csereszolgálatát vállalták, és pernyét szállítottak silófelépítményben betongyártáshoz. Németországon kívül svájci, belga és holland ügyfelek is tesztelték az eActrosokat.
Ugyanakkor a szériaérett változat számos kulcsfontosságú tulajdonság tekintetében - például a hatótávolság, a hajtási teljesítmény és a biztonsági jellemzők - jelentősen felülmúlja majd az innovációs flotta korábbi prototípusait. Az eActros szívét a két integrált elektromotoros hajtáslánc jelenti, amely kétsebességű váltóval rendelkezik. A két elektromotor kivételes rugalmasságot és nagyszerű menetdinamikát biztosít, miközben a csendes és helyi emisszió nélküli teherautó éjszakai szállítás során is használható, akár olyan városokban is, ahonnan a dízelmotorokat kitiltották. Verziótól függően az eActros három vagy négy akkumulátor-csomagból meríti erejét – egyenként 105 kWh kapacitással. Az így adódó akár 420 kWh-s kapacitás esetenként 400 kilométeres valós hatótávra is elegendő lehet. Az eActros akár 160 kW-tal is tölthető: hagyományos 400 A-es DC töltőállomáson a három akkumulátor-csomagos verzió alig több mint egy óra alatt feltölthetők 20-ról 80 százalékra. „Teljesítmény tekintetében az eActros tökéletesen felkészült a mindennapos üzemeltetésre és szállítmányozásra” - tette hozzá Wallfeld.
mercedesbenzeactros05Annak érdekében, hogy a szállítmányozó vállalatok elektromobilitásra történő átállását segítse, a Mercedes-Benz Trucks átfogó rendszert alkotott meg az eActros ügyfelei számára. A rendszer konzultációs és egyéb szolgáltatásokat jelent, amelyek segítik a megfelelő infrastruktúra megalkotását és üzemeltetését, a költségek optimalizálását, ezáltal megteremtik a lehetőséget a jármű teljes körű kihasználására. Emellett az elektromos teherautó magas fokú digitalizációval és konnetktivititással áll az ügyfelek rendelkezésére.
mercedesbenzeactros13Ez a járműbiztonságra is vonatkozik. A hagyományos, dízelmotoros Actros legújabb generációjának kivételesen gazdag biztonsági lehetőségeivel a Mercedes-Benz Trucks már bizonyította, hogy mennyi minden megvalósítható a jelenben, ha a gyártó az abszolút balesetmentes közlekedés vízióját tartja szem előtt. Az eActros esetében pedig a tervezők nem csupán az aktív biztonságra koncentráltak az olyan rendszerek segítségével, mint például a széria MirrorCam visszapillantó kamera, a Sideguard Assist S1R és a gyalogosfelismeréssel rendelkező ötödik generációs Aktív fékrásegítés (ABA), de az elektromos járművekkel és azok nagyfeszültségű rendszereivel kapcsolatos kihívásokra is.
mercedesbenzeactrosA sorozatgyártású modell előállítása 2021 őszén kezdődik meg a Mercedes-Benz Trucks legnagyobb gyárában, Wörth Am Rhein-ban, amelyhez többek között új összeszerelő sor készült. Az eActros kezdetben Németországban, Ausztriában, Svájcban, Olaszországban, Spanyolországban, Franciaországban, Hollandiában, Belgiumban, Nagy-Britanniában, Dániában, Norvégiában és Svédországban lesz elérhető, a későbbiekben pedig tovább bővül majd a piacok köre.

Pin It