Daimler, TRATON és a Volvo - Nagyteljesítményű töltőhálózat Európában

by Szélpál Imre

A Daimler Truck, a TRATON-csoport és a Volvo Group piacvezető kereskedelmi járműgyártók egy nem kötelező érvényű együttműködési tervezetet írtak alá egy elektromos hajtású teherautók és buszok számára készülő, európai nagyteljesítményű, nyilvános töltőhálózat kiépítéséről és üzemeltetéséről.

daimlertruck1

A közös cél a töltési infrastruktúra kiépítésének felgyorsítása, amely az ügyfelek bizalmának növelése mellett az EU klímasemleges szállítmányozási átállásával kapcsolatos törekvéseit is támogatja. Az együttműködési tervek egy jövőbeli közös vállalat alapjait teremtik meg, amelyet a három fél egyenlő arányban birtokol. A 2022-től tervezett működés keretében a felek együttesen mintegy 500 millió euró befektetésével legalább 1700 nagyteljesítményű, zöld energiát hasznosító töltőállomás telepítését és üzemeltetését tervezik, autópályákhoz, valamint logisztikai központokhoz és célállomásokhoz közel, a közös vállalat létesítésétől számított öt éven belül. A töltőállomások számát a vállalatok később további partnerekkel, valamint közösségi finanszírozással még tovább szeretnék bővíteni. A jövőbeli közös vállalat különálló identitással és amszterdami központtal rendelkezik majd, és alapítói teherautókkal és elektromos közlekedéssel kapcsolatban megszerezett tapasztalataira épül. A létrejövő közös vállalat katalizátorként működik majd az Európai Unió zöld megállapodásában 2050-re kitűzött célok megvalósításában – egyrészt az ehhez szükséges infrastruktúrát biztosítva, másrészt a zöld energia felhasználását lehetővé téve. A Volvo Group, a Daimler Truck és a TRATON-csoport közös fellépése megoldást kínál az üzemeltetők nagyteljesítményű töltőhálózat iránti igényeire, elősegítve az átállást a karbonsemleges szállítmányozási megoldásokra, különösen a hosszú távú, nehéz áruszállítás területén.

daimlertruck2

A hosszú távú közlekedést lehetővé tevő nagyteljesítményű töltési infrastruktúra költséghatékony, gyorsan megvalósítható lehetőséget biztosít az emissziócsökkentésre. Egy közelmúltban született iparági tanulmány szerint 2025-ig 15.000 nagyteljesítményű nyilvános töltőállomásra, 2030-ig pedig akár 50.000 nagyteljesítményű töltőállomásra lesz szükség. Éppen ezért a partneri együttműködés egyben felszólítás az iparág többi szereplője, a kormányok és a szabályozók felé, hogy közös munkával tegyék lehetővé a szükséges töltőhálózat gyors megvalósítását, hozzájárulva ezzel a klímacélok eléréséhez. Egyértelmű jelzésként minden érintett számára, a három vállalat által létrehozott töltőállomások elérhetőek lesznek minden haszongépjármű számára Európában, márkától függetlenül. Az ügyfelek igényeit szem előtt tartva a töltőállomások különböző szolgáltatásokat kínálnak majd. Az akkumulátoros-elektromos flották üzemeltetői kihasználhatják a gyorstöltési megoldást, amely a hosszútávú szállításokat érintő kötelező 45 perces európai pihenőidőhöz igazítanak majd, valamint az éjszakai töltés lehetőségét is.

Pin It